Hlavní obsah

Zalhali o svých kontaktech nebo pohybu. Pražská hygiena jim napařila pokutu 10 tisíc

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská hygienická stanice v minulosti udělila podle své šéfky Zdeňky Jágrové několik pokut v maximální desetitisícové výši za to, že lidé při trasování lhali o svých kontaktech či místech, kde se pohybovali. Pokud se však hygienikům nepodaří lež prokázat, nic trasovanému nehrozí, protože pracovníci jsou odkázáni většinou pouze na informace, které jim při telefonátu poskytne daný člověk.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Aplikace eRouška 2.0

Článek

„V současné době u nás probíhá asi 1200 přestupkových řízení. Kolik z toho jsou případy, kdy nám člověk poskytl nepravdivé informace o tom, že nebyl v žádném kontaktu a nepohyboval se na místě, kde byl nějaký výskyt, a následně se prokáže opak, to nedokážu říct, šlo ale o ojedinělé případy,” řekla Novinkám ředitelka pražských hygieniků Zdeňka Jágrová.

Za odmítnutí testů hrozí seniorům v domovech pokuta až tři miliony korun

Domácí

Podle Jágrové je však těžké poznat, kdo ze zpovídaných o svých kontaktech zalhal, protože hygienici jsou odkázáni pouze na informace získané během trasovacího rozhovoru s dotyčným člověkem. U několika případů se však již pražským hygienikům povedlo prokázat, že daný člověk lhal a například se pohyboval na místech, kde v daný čas neměl.

Zlepšení zatím nepřichází. Česko zůstává v popředí koronavirových statistik

Domácí

Po odhalení lži pokuta 10 tisíc

„V takovém případě s ním může být zahájeno přestupkové řízení a být mu udělena pokuta, jak se už i stalo,” vysvětlila následný postup. Hygienici mohou v takovém případě uložit pokutu až do výše 10 tisíc korun. Podle Jágrové jde o maximální výši pokuty.

Upozornila ale také na to, že pomyslnou konečnou hranicí není jen desetitisícová pokuta. Pokud by měl člověk, který zatají informace, svým počínáním na svědomí nákazu dalších lidí, šlo by už o trestný čin šíření nakažlivé nemoci, za což například v období nouzového stavu hrozí až osmiletý trest. To už není v gesci hygieniků, ale případ si přebírá policie.

V neděli na určitou neochotu lidí sdělovat informace v době pandemie úřadům upozornil také předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Podle něj některé firmy zakazují svým zaměstnancům, aby se účastnili trasování kontaktů hygienou nebo si instalovali aplikaci eRouška.

Počet vytrasovaných je obrovský, ale lidé nevědí, kde se nakazili, říká hygienička Jágrová

Domácí

Trasování nakažených je přitom například podle dřívějších vyjádření Světové zdravotnické organizace (WHO) jedním z nástrojů, jak zvládnout a dostat pod kontrolu šíření onemocnění covid-19. V Česku se již několik týdnů nemoc šíří nekontrolovatelně v komunitách, což má za následek mimo jiné vysoké nárůsty nakažených. Kvůli tomu hygienici často nestíhají trasovat a lidé kvůli dlouhému čekání na trasovací telefonát na chytrou karanténu často zanevřou a se svými případnými kontakty se domluví sami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám