Hlavní obsah

Počet vytrasovaných je obrovský, ale lidé nevědí, kde se nakazili, říká hygienička Jágrová

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I přes náznak zlepšení v posledních dnech, které se projevuje poklesem nově potvrzených případů nákazy i poklesem reprodukčního čísla, je v Praze 30 procent testů pozitivních. Podle ředitelky pražské hygienické stanice Zdeňky Jágrové jde o velmi vysoké číslo, které ukazuje, že komunitní přenos pokračuje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitelka pražské krajské hygienické stanice Zdeňka Jágrová

Článek

Jágrová v pondělí ve vysílání České televize uvedla, že poslední celorepubliková čísla sice vypadají optimisticky, je však třeba vyčkat, zda nastolený trend bude skutečně sestupný.

V hlavním městě se kvůli vysokému počtu případů nedaří trasovat veškeré kontakty nakažených.

Něco zabralo. Reprodukční číslo R kleslo na hodnotu 1

Domácí

„Není to jenom o tom, že nestíháme trasovat, naši zaměstnanci pracují neustále, téměř dnem i nocí a ten počet vytrasovaných lidí je obrovský,” uvedla Jágrová s tím, že „1200 lidí vytrasovaných za jeden den je na 160 zaměstnanců neskutečně vysoké číslo”.

„Nicméně ti lidé sami nevědí, kde se nakazili,” dodala na vysvětlenou. V populaci je podle ní stále příliš mnoho zdrojů nákazy.

Strážníci v Praze jdou po lidech bez roušky

Krimi

Problémem podle ní je i to, že stále existuje skupina lidí, kteří se navzdory restrikcím i doporučením setkávají. Dalším problematickým faktorem je skutečnost, že ne všichni lidé jsou stejně zodpovědní a stále se objevují případy, kdy někdo nosí roušku takříkajíc „na půl žerdi”.

Hygienička zmínila i to, že někteří lidé, kteří mají zdravotní obtíže naznačující možnou nákazu koronavirem „nejdou k lékaři, protože nechtějí ventilovat svoji nemoc a neuvědomují si, že je třeba dohledat jejich kontakty, které mohou být dalším zdrojem nákazy”.

Hamáček: Žáci se vrátí do škol, až bude denní přírůstek nanejvýš 3000

Domácí

Pokud se potvrdí pozitivní trend, bude nyní největším úkolem správné načasování uvolňování opatření. V této souvislosti se nejčastěji mluví o návratu nižších ročníků základních škol do lavic.

„Bude to velmi složité, jakmile ty děti půjdou do školy, tak nám zase stoupne počet hlášených onemocnění,” uvedla Jágrová, podle níž musíme být na tuto situaci připraveni a musí být nejprve uvolněna nyní obsažená lůžka v nemocnicích.

„Nejhorší situace, co nás může potkat, je uzavřít-pustit-uzavřít pustit,” popsala rizika předčasného uvolnění.

Koronavirus se nejvíc šíří na Rakovnicku, Praha mezi premianty

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám