Hlavní obsah

Zákon o služebním poměru platí

Právo, kg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Zákon o služebním poměru příslušníků ozbrojených sborů, který Parlament ČR schválil na podzim 2003, zůstává v platnosti, protože ho zákonodárce přijal ústavním způsobem, rozhodl ve čtvrtek Ústavní soud. Zákon tak bude platit od 1. ledna 2006. Vedení policie se obává masového odchodu lidí.

Článek

Nový zákon sice na jedné straně policistům zvyšuje tarifní složku platu, ale na druhé straně jim bere příspěvky za službu v noci, o víkendu a také příspěvek za hodnost. O zákoně rozhodlo ve čtvrtek Plénum Ústavního soudu v Brně, které zamítlo návrh 26 senátorů, aby ÚS zákon zrušil, protože je údajně v rozporu s Ústavou.

Senátoři namítali, že technické problémy mezi Sněmovnou a Senátem zavinily, že od poslanců dostali vždy jiné znění zákona a museli si vyžadovat novou předlohu. Podle soudců ÚS však nešlo o chyby v projednávání zákona. Navíc zatím není žádný právní předpis, který by upravoval styky mezi oběmi komorami Parlamentu ČR.

"Zjistili jsme, že zákon byl projednán ve lhůtě podle ústavy a také ho oprávnění zástupci podepsali. Nedošlo ani k porušení procedury mezi komorami. Nesrovnalosti a technické chyby se mohou objevit, ale důležité je, že obě komory Parlamentu ČR věděly, o čem jednají a na podstatě věci se shodly. ÚS nemá důvod zákon rušit," uvedl soudce zpravodaj Jiří Mucha.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám