Hlavní obsah

Policisté dostanou přidáno, úředníci o rok později

ČTK, Naďa Adamičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanecká sněmovna drtivou většinou hlasů schválila zákon o služebním poměru příslušníků policie, hasičského sboru a celní správy. Nový zákon má navzdory úsporám ve státních financích přilepšit této kategorii od roku 2005 až o 6000 korun měsíčně.

Foto: Tereza Halgašová
Článek

Průměrný měsíční příjem policistů, hasičů a celníků tak stoupne na 32 000 Kč/měs. Vláda kvůli tomu bude muset najít v rozpočtu na rok 2005 dodatečných skoro 6,5 miliardy korun.

Nový zákon se má týkat více než 72 000 policistů, příslušníků Vězeňské služby, hasičů a celníků. Gross nechtěl uvést, o kolik přesně se jim platy zvýší. Podle propočtů jeho úředníků by ale měsíční služební příjem zmíněných příslušníků bezpečnostních sborů měl od počátku roku 2005 stoupnout z dnešních téměř 25 000 na skoro 32 000 korun. Tento příjem zahrnuje plat a různé příplatky.

Nový zákon má příslušníkům bezpečnostních sborů ale zajistit i další výhody než jen zvýšení platů. Počítá totiž s tím, že jejich týdenní pracovní doba by byla 37,5 hodiny a měli by nárok na šestitýdenní dovolenou. Zákon také počítá s odchodným až ve výši osminásobku měsíčního služebního příjmu.

Odbory jsou proti

S návrhem nesouhlasí odboráři. Podle některých dokonce zákon umožní nekontrolované bezplatné využívání služebních vozů, desetitisícové výsluhové příspěvky a velkorysé výjimky pro příslušníky, kteří si nejsou schopní doplnit vzdělání požadované na různé funkce.

Ministr Gross ale předlohu hájil. Vyzdvihl, že zavádí kariérní řád při obsazování funkcí a zvyšuje nároky na průběžné vzdělávání příslušníků bezpečnostních sborů. S předlohou souhlasilo i mnoho opozičních poslanců. Stínový ministr vnitra za ODS Ivan Langer se na jeho přípravě přímo podílel.

Zvýšení mezd v době, kdy vláda bude tlačit na občany včetně státních zaměstnanců, aby se uskromnili, bylo důvodem toho, proč nový zákon nezískal podporu všech vládních poslanců. Ministr financí Bohuslav Sobotka neskrýval, že zvýšení platů příslušníků bezpečnostních sborů je nepřiměřené a vláda kvůli němu bude muset hledat další úspory.

Premiér Vladimír Špidla a ministr Gross ale předlohu obhajovali. Shodně prohlásili, že při přípravě reformy se s ní počítalo. Nový zákon bude platit od počátku roku 2005, pokud ho podpoří také Senát a podepíše prezident Václav Klaus.

Zákon o státních zaměstnancích odložen

Od stejného roku by měl platit i nový zákon, který řeší služební poměr státních zaměstnanců. Sněmovna totiž odložila platnost zákona o služebním poměru státních zaměstnanců, který se týká skoro 80 000 státních úředníků. Zákon tak má platit až od začátku roku 2005. Oddálí se tím i přechod na nový 16třídní platový systém.

Policisté, hasiči, celníci a příslušníci vězeňské služby tak budou brát skoro dvakrát více, než je nynější průměrný plat v zemi, který převyšuje 15 000 korun. Jejich příjem by se přiblížil platu lékařů, kteří si teď měsíčně průměrně vydělají 35 000 korun. Příjem příslušníků bezpečnostních sborů by ale výrazně předběhl platy pedagogů, kteří již několik let marně usilují o výrazné zvýšení svých mezd. Loni si učitelé v průměru vydělali 16 340 korun.

Ministryně školství Petra Buzková ale nechtěla komentovat to, že policisté dostanou oproti pedagogům přidáno. "Byl to vládní návrh zákona, který prostě prošel vládou, a tudíž tento návrh prošel ve Sněmovně," řekla ČTK.

Vláda tak chce ušetřit zhruba osm miliard korun. Původně zákon měl platit od ledna příštího roku. Vláda ale při prosazování návrhu odložit účinnost služebního zákona utrpěla porážku. Dolní komora totiž návrh schválila až na třetí pokus. Kvůli nedisciplinovanosti vládních poslanců ho poprvé nepřijala. Poslanci si ale vynutili nová hlasování a návrh přijali.

Anketa

Ztotožňujete se s poslanci, kteří schválili zvýšení mezd pro policisty, hasiče a celníky?
ano
35,2 %
ne
64,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1294 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám