Hlavní obsah

Zákaz vlastnictví médií politiky chce koalice prosadit na mimořádné schůzi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpřísnění podmínek vlastnictví médií politiky budou poslanci řešit na mimořádné schůzi v pátek 19. května. Jednání iniciovala vládní koalice, která se chce vypořádat s mnohaměsíčními obstrukcemi ze strany hnutí ANO. Schůzi svolala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Poslanecká sněmovna ČR

Článek

Úprava má zakázat veřejným funkcionářům provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk, přičemž by se měla vztahovat na skutečné majitele, aby nebylo možné obcházení například skrze svěřenské fondy.

Společnosti vlastněné členy vlády by pak na základě novely nesměly přijímat dotace a nedosáhly by ani na investiční pobídky.

Změnu chce koalice prosadit formou pozměňovacího návrhu k novele zákona o sdružování v politických stranách a v politických hnutích, který předložil pirátský poslanec Jakub Michálek.

ANO projednávání zákona obstruuje. Závěrečné třetí čtení bylo ve Sněmovně zahájeno již v únoru a od té doby se jej nepodařilo dokončit. Babiš v reakci na přijetí zákona o střetu zájmů přezívaného lex Babiš, vložil v roce 2017 akcie svých společností do svěřenských fondů, čímž sice vyhověl liteře zákona, leč zůstal ovládající osobou, ač koncern Agrofert označuje za svou „bývalou firmu“. Totéž platí pro společnost SynBiol.

„Jste posedlí Babišem, je to diagnóza.“ Sněmovna řešila lex Babiš

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám