Hlavní obsah

Zákaz HHC potvrdila Evropská komise. Platit začne od března

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zákaz cukrovinek s obsahem syntetické konopné látku HHC, HHC-O a THCP posvětila české vládě Evropská komise. Od března nebude možné gumové medvídky, sušenky ani jiné potraviny prodávat ani užívat. Hrozí za to pokuty. Omezení má platit do konce roku.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Automat se sladkostmi a jinými produkty obsahujícími nebezpečnou látku HHC na snímku z 8. února 2024

Článek

„V rámci procesu technické notifikace jsem obdržel souhlas od Evropské komise, která nám schválila zařazení HHC, HHC-O a THCP na seznam návykových látek. Nařízení, kterým tyto látky na seznam zařazujeme, jsem obratem podepsal a poslal jsem ho k podpisu premiéra,“ informoval ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Zákaz by měl platit podle dřívějších proklamací od 1. března. Vedle toho, že nebude možné produkty obsahující HHC koupit online, v prodejně ani v automatech, bude si na prodejce moci došlápnout i Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Především proti těm, kteří cukrovinky dětem nabízejí jako „sběratelské předměty“. Dosud to předpisy neumožňovaly. Trestné bude i držení těchto látek.

Zakázat HHC nemá smysl. I alkohol je nebezpečnější, říká pirátská expertka na drogy Michailidu

Domácí

Vláda předeslala, že jde o dočasné řešení, které má překlenout dobu, než bude schválen zákon o návykových látkách. Ve sněmovně leží norma od loňska a čeká na projednání. Zákaz HHC by měl vypršet k 1. lednu 2025.

Zmíněné konopné látky se zařadí na seznam zhruba pěti set návykových látek, které jsou v Česku zakázány. Je mezi nimi třeba kokain nebo heroin.

Vláda rychlý zákaz hájila přibývajícím počtem nezletilých, kteří končí s intoxikací v nemocnicích. Evidováno bylo k začátku letošního února 170 takových případů.

Válek: Jediné možné řešení

„Za stávající situace, kdy se produkty z nich jednoduše dostávaly k dětem a ty po jejich požití končily v nemocnicích, jde o správné a v tuto chvíli jediné možné řešení,“ zopakoval ministr Válek.

Odborníci na závislosti a návykové látky napříč obory namítali, že povede prohibice k tomu, že se na trhu objeví silnější syntetické deriváty a lidé budou HHC shánět na černém trhu. Současně poukazovali na to, že stejně významným problémem jsou otravy alkoholem.

„Ve Francii jsou teď například úspěšné odnože HHC, ale také takzvaný Spice, vyloženě syntetická látka. Už se objevily zprávy o fatálním předávkování, čehož se bojím. U HHC ani THC to nehrozí,“ varoval už dříve národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Ministerstvo zdravotnictví chystá vyhlášku, která má rozšířit využití u přírodních látek, jako je třeba CBD, jež jsou pro zdraví lidí prospěšné a mají léčebný efekt, na rozdíl od syntetických derivátů, jako je HHC. Ty mohou při předávkování způsobit úzkost, závratě a další zdravotní problémy.

HHC se po zákazu může přesunout na černý trh, varuje prodejce

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám