Hlavní obsah

HHC se po zákazu může přesunout na černý trh, varuje prodejce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plošný zákaz kanabinolu HHC a dalších konopných látek by byl chybou. Podle prodejce Milana Vrby z Hradce Králové by to jen zhoršilo situaci nemocných užívající konopné produkty, nehledě na likvidaci „kamenných“ prodejen s tímto sortimentem, kde je prodej pod kontrolou. Vláda ve středu projednává zařazení HHC na seznam zakázaných návykových látek.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Automat s produkty obsahujícími látku HHC

Článek

„Čekáme na vyjádření, protože nikdo neví, kde se to bude odevzdávat, jak se to bude likvidovat. Všechny produkty s obsahem HHC jsme stáhli z prodeje, dělají nám 80 procent tržeb. Může to být pro nás likvidační. Máme tři zaměstnance, pokud to zakážou, ztratí práci,“ řekl ČTK Vrba.

Podle něj je problematický prodej z automatů a v některých „večerkách“. „Jsme kamenná prodejna, máme přísné regule, že pod 18 let neprodáváme. Máme i službu na e-shopu, která ověřuje věk. Průšvih jsou automaty, a ne obchody s konopnými produkty, jako jsme my. HHC u nás vyhledávají také lidé trpící bolestmi, protože jim už farmaceutické léky nezabírají. Se zákazem potravin s obsahem HHC, jako jsou různé bonbony a podobně, souhlasíme, ale kompletní zákaz je nesmysl, jen se to přesune na černý trh a stát z toho nebude mít nic,“ řekl Vrba.

Vláda na středeční schůzi projedná zařazení hexahydrokanabinolu (HHC) a dalších látek na seznam zakázaných návykových látek. Ministerstvo zdravotnictví se k regulaci látek rozhodlo kvůli množícím se hospitalizacím dětí či mladistvých po požití cukrovinek s HHC. Podobné látky by do budoucna měla regulovat novela zákona o návykových látkách, která zavádí novou kategorii psychoaktivních látek. Ty by podle návrhu, který v současné době projednává Sněmovna, neměly být zcela zakázané, ale nemohly by se prodávat přes internet a dětem.

Zakázat HHC nemá smysl. I alkohol je nebezpečnější, říká pirátská expertka na drogy Michailidu

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám