Hlavní obsah

Zájemci o přeočkování proti černému kašli mají smůlu. Vakcíny nejsou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychle se šířící černý kašel vzbudil u lidí zájem o přeočkování. Praktičtí lékaři pro dospělé ale vakcíny nemají a ještě do čtvrtka si je nemohli doobjednat. Zájemců jsou přitom stovky. Distribuční společnost přislíbila vyčlenit část zásob z rezervy pro děti. Dorazit mají i mimořádné dodávky z Velké Británie.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Nemáme. Vakcína je nedostupná, nejdřív by mohla být podle našich informací v květnu,“ řekla Novinkám členka výboru Sdružení praktických lékařů Irena Moravíková z České Lípy.

Proti černému kašli se neočkuje samostatně. Vakcína je zaměřena zároveň proti tetanu a záškrtu, který se v Česku nyní také objevuje.

K dostání jsou dva typy, ani na jeden ale praktici pro dospělé nedosáhli. „Podle našich informací je Boostrix dlouhodobě nedostupný. Má být Adacel, ale všechno je to od konce loňského roku rezervováno pro pediatry. My jsme neměli možnost pro naše pacienty vakcínu objednat a zatím ji stále nemáme,“ doplnila Moravíková.

Zájemce by přitom měla, po přeočkování se lidé pídí. Nakažené má i mezi svými pacienty. Těm už ale vakcína nepomůže, působí preventivně.

Počet případů černého kašle dále roste

Domácí

Počty nemocných přitom strmě rostou. Na 1700 lidí ochořelo od začátku roku. Čísla mohou být podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) ve skutečnosti vyšší, protože se lidé snaží problémy zaléčit svépomocí doma. Odhady počítají s až čtyřmi tisíci nakažených ke konci roku.

Ministerstvo zdravotnictví přitom uvedlo, že situace je pod kontrolou a vakcín je dostatek. „Během jara je také očekávána další dodávka dalších asi 60 tisíc dávek,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic.

Stovky objednávek

U dětí aktuálně problém s dostupností vakcíny není. Novinkám to potvrdila i předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti Ilona Hülleová.

Dodávky ale drhnou do ordinací praktiků pro dospělé, u nichž je přeočkování proti černému kašli a záškrtu dobrovolné a lidé si ho musí zaplatit.

Posledních čtrnáct dnů nebyla vakcína pro ordinace praktiků pro dospělé vůbec v distribuci.
Martin Nesrsta, mluvčí Avenier

„Vakcíny k pravidelnému očkování dětí dodáváme průběžně. Komplikovaná je teď situace u praktických lékařů pro dospělé, kde se očkuje kombinovanou vakcínou na žádost,“ řekl Novinkám mluvčí distribuční společnosti Avenier Martin Nesrsta.

„Tam nebyla posledních čtrnáct dnů vakcína vůbec v distribuci, takže se nemohla dodávat do ordinací a praktici si ji nemohli objednávat,“ upřesnil.

Ministerstvo uvedlo, že je u distributora 70 tisíc dávek vakcín.

Zlepšit by se měla situace v příštích dnech. Distributor uvolní vakcíny, které byly původně rezervovány pro povinné očkování dětí. Chybět podle Nesrsty nebudou, šlo o zásobu. Jde o kombinovanou vakcínu, která vedle tetanu, černého kašle a záškrtu zahrnuje i dětskou obrnu.

Na vyřízení čeká několik set objednávek od lékařů, uvedl. Kvůli vysoké nemocnosti je zájem nebývale velký. Ročně se nechá dobrovolně a za své přeočkovat trojkombinovanou vakcínou proti tetanu, záškrtu a černému kašli kolem 30 tisíc dospělých.

U dětí je očkování ze zákona povinné. Provádí se v kojeneckém věku a pak znovu v pěti a deseti letech, což plně hradí pojišťovna. Každý rok se naočkuje kolem sta tisíc dětí v jednotlivých věkových skupinách.

Anketa

Chtěli byste se nechat přeočkovat proti černému kašli?
Ano
87,1 %
Ne
12,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 985 čtenářů.

Přeočkování proti černému kašli zdarma i dospělým, navrhují vakcinologové

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám