Hlavní obsah

Počet případů černého kašle dále roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Během uplynulého týdne evidovali lékaři 449 nových případů černého kašle. Od začátku roku je to již 1666 nemocných. Nejvíce nemocných bylo zaznamenáno v Jihočeském a Středočeském kraji.

Foto: Envato elements

Kašel může přetrvávat několik týdnů (ilustrační foto)

Článek

Počty nových případů vysoce nakažlivého bakteriálního onemocnění rostou od začátku roku. Výskyt zdravotníci evidují ve všech věkových skupinách, přičemž medián věku je 35 let. Onemocnění se nicméně objevilo v 36 případech i u dětí do jednoho roku, pro něž může být velmi nebezpečné. Nejvíce se šíří mezi teenagery ve věku 15 až 19 let.

V uplynulém týdnu byl nejvyšší nárůst počtu případů zaznamenán ve Zlínském (o 214 procent), Ústeckém (o 120 procent) a Jihomoravském kraji (o 78 procent).

Proti černému kašli se u nás očkuje od roku 1958. Děti jsou proti této nemoci očkovány v rámci hexavakcíny. Následně po deseti letech probíhá přeočkování.

Černý kašel postihuje dýchací cesty, projevuje se zejména zvýšenou teplotou či bolestmi v krku a záchvaty suchého kašle, který se zhoršuje zejména v noci.

Černý kašel v Česku: Třetina případů u teenagerů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám