Hlavní obsah

Záhada na brněnské oční klinice pokračuje: bakterii nikde nenašli, SÚKL upozornil na záměny léků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Co se přihodilo na brněnské oční klinice Gemini, kde po aplikaci nitroočních injekcí skončilo sedm pacientů s nitroočním zánětem a všichni museli být rychle operováni? Ani po měsíci a půl od události, na kterou upozornily Novinky, není podle kliniky jasné, jak se infekce do očí dostala.

Foto: Profimedia.cz

Laserová operace očí. Ilustrační foto

Článek

Novinkám se podařilo získat informace, které ukazují jeden z možných směrů vyšetřování. Státní úřad pro kontrolu léčiv (SÚKL) totiž upozornil na chybu při používání přípravků s účinnou látkou aflibercept užívanou v nitroočních injekcích. Podle mluvčího sítě klinik Jiřího Pernického ale v brněnském případě k záměně léčebného přípravku nedošlo.

Ve středu 14. února dorazili na brněnskou kliniku pacienti na aplikaci nitrooční injekce. Ty se dávají lidem trpícím věkem podmíněnou makulární degenerací, což je vážné onemocnění sítnice. Po pár dnech se u sedmi lidí objevil nitrooční zánět. Nejde přitom o banální komplikaci, ale o stav, který může pacienty vážně ohrozit.

Z chirurgických nástrojů, mikroskopu ani operačního lůžka nebyla infekce rozborem prokázána
Jiří Pernický, Gemini

Pernický před dvěma týdny napsal, že pacienti byli ošetřeni a operováni na klinikách v Brně a ve Zlíně. Jak Novinky zjistily, čtyři pacienti nedorazili na soukromou kliniku, ale v sobotu 17. února zamířili přímo do Fakultní nemocnice Brno.

Záhada na brněnské oční klinice: Polovina pacientů skončila se zánětem a musela na operaci

Domácí

„Pacienti se dostavili pro vzniklé obtíže sami ze své vůle. Přinesli s sebou protokol o lékařském zákroku, který obsahoval vyjádření, že podstoupili injekční aplikaci léku do sklivce jednoho oka. U všech bylo pro zjištění hnisavého nitroočního zánětu indikováno operační řešení. Operace proběhla u všech pacientů u nás ve FN Brno,“ řekla mluvčí nemocnice Pavlína Hořicová.

To pak potvrdil i Pernický. „Momentálně je stav jejich očí mimo akutní riziko a jsou pod dohledem lékařů,“ konstatoval s tím, že viníkem problému je podle něj infekce způsobená bakterií Staphylococcus epidermidis.

„Bohužel není možné s jistotou určit, jak k infekcím došlo. Z chirurgických nástrojů, mikroskopu ani operačního lůžka nebyla infekce rozborem prokázána. Nebylo tedy zjištěno pochybení či nedodržení hygienických norem,“ zdůraznil.

SÚKL upozornil na poškození očí

Případem se zabývá i SÚKL. „Kompletní závěry z dané kontroly dosud nejsou k dispozici. Můžeme však sdělit, že šetřením nebyla potvrzena závada v jakosti použitých léčivých přípravků,“ řekla mluvčí úřadu Gréta Rakašová.

Úřad současně odkázal na zprávu upozorňující na nutnost správného užívání přípravků s účinnou látkou aflibercept. „SÚKL byl upozorněn na několik případů závažného poškození oka po podání nitrooční injekce afliberceptu,“ píše se ve varování na stránkách úřadu.

Aflibercept je totiž obsažen ve dvou léčivých látkách. Rozdíl je v tom, že jedna se aplikuje do oka a druhá nitrožilně. „SÚKL obdržel informace o podání v rozporu s rozhodnutím o registraci, tj. podání přípravku do oka s možným dopadem na poškození oka,“ upozornil úřad. Změna podání by ale nevysvětlovala infekci stafylokokem.

„Na vině nebyl léčebný přípravek, který byl prokazatelně sterilní a nebyl nijak infikován, což je potvrzeno mikrobiologickým vyšetřením. K záměně léčebného přípravku nedošlo, oba tyto přípravky se v klinické praxi používají pro léčbu věkem podmíněné makulární degenerace mnoho let,“ odmítl spojitost Pernický.

„Podmořská klinika“. Delfíni se třou o korály, aby se jim zahojily kožní choroby

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám