Hlavní obsah

Záhada na brněnské oční klinice: Polovina pacientů skončila se zánětem a musela na operaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

S nečekanou komplikací se musela potýkat přibližně polovina pacientů, kteří před třemi týdny dorazili na brněnskou oční kliniku Gemini na aplikaci nitroočních injekcí. Jak Novinky zjistily, po aplikaci se u sedmi lidí projevil nitrooční zánět. Všichni pacienti byli neprodleně operováni na klinikách v Brně a ve Zlíně.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

Co přesně bylo příčinou, se zatím podle kliniky nepodařilo zjistit. K výjimečné události došlo v polovině února.

„Po aplikacích nitroočních injekcí ve středu 14. února se u zhruba poloviny pacientů objevily po 17. únoru komplikace v podobě nitroočního zánětu,“ řekl Novinkám vedoucí marketingu klinik Gemini Jiří Pernický.

„Ten způsobil mikrob Staphylococcus epidermidis, což je běžně se vyskytující a ne příliš agresivní bakterie, která je běžnou součástí lidské mikroflóry,“ dodal.

Po prodělaném covidu skončil na vozíku, krátce na to mu zemřela žena na rakovinu. Igor ale nic nevzdává

Zdraví

Injekce se aplikují lidem trpícím věkem podmíněnou makulární degenerací, což je vážné onemocnění sítnice.

„K dnešnímu datu byli z očních klinik všichni tito pacienti propuštěni a někteří z nich se již objednali na další aplikaci léků injekcí na naší klinice,“ prohlásil Pernický.

„Riziku nitrooční infekce je vystaven každý pacient, který podstupuje nitrooční zákrok, jako jsou aplikace nitroočních injekcí nebo odstranění šedého zákalu, a nelze se mu bohužel zcela vyhnout,“ upozornil Pernický.

„Za 20 let aplikací nitroočních injekcí mnoha tisícům pacientů na očních klinikách Gemini jsme vůbec poprvé zaznamenali vícečetný výskyt infekce a tento incident je tak na klinice Gemini zcela ojedinělý,“ dodal.

Klinika spolupracuje při vyšetřování případu se Státním ústavem pro kontrolu léčiv i s Krajskou hygienickou stanicí v Brně.

Podle dosavadních zjištění bylo aplikované léčivo sterilní a nebylo ničím infikováno. „Dále provádíme veškerá potřebná šetření pro zjištění příčiny a její prevenci,“ zakončil Pernický.

Zašili mu roušku v břiše. Viníka policisté nenašli

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám