Hlavní obsah

Žádné návrhy na změnu EET zřejmě neprojdou

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

K daňovému balíčku, který bude ve středu řešit Sněmovna, se sešlo poměrně dost pozměňovacích návrhů včetně těch k elektronické evidenci tržeb (EET). Po pondělním jednání koaliční rady to však vypadá, že neprojde vůbec žádný.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Opoziční TOP 09 a ODS navrhují zrušit EET úplně. Lidovci chtějí z evidence vyjmout všechny plátce paušální daně a prodejce na farmářských trzích. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) zase chce, aby se evidence nevztahovala na e-shopy a podnikatele, kteří si ročně vydělají pod 250 tisíc korun. Místo toho by si s finančním úřadem sjednali paušální daň.

Proti jakýmkoliv změnám se dlouhodobě staví ČSSD. A vypadá to, že kromě opozičních návrhů neprojdou ani ty z dílny koaličních lidovců či ANO.

Dohodli jsme se, že nebudeme dělat téměř žádné změny, pokud na nich není shoda
Jaroslav Faltýnek, předseda poslanců ANO

„My jsme se se soc. dem. shodli, že nechceme v tom zákonu o EET dělat nějaké zásadní změny v rámci toho daňového balíčku. Dohodli jsme se, že nebudeme dělat téměř žádné změny, pokud na nich není shoda,“ řekl v pondělí večer po jednání špiček koalice předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Na dotaz, zda se dohoda týká i návrhu Babiše, který ke konci loňského roku spustil hádky v koalici, odpověděl: „Ten návrh, který pan předseda Babiš předložil, počítal s tím, že pro něj nalezneme koaliční shodu. ČSSD nechce dělat žádné změny. Předpokládám, že budeme držet tuto pozici a necháme zákon tak jak je ve stávající poloze.“

ANO nás vydírá, postěžoval si Bartošek

Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek řekl, že se jeho strana dostala do nepříjemné situace. „Náš koaliční partner hnutí ANO nás začalo vydírat tím, že buď nebudeme zasahovat do EET, nebo padne zákon o daních jako celek a tím pádem i námi prosazovaná podpora pracujících rodičů,“ postěžoval si Bartošek.

Jakékoliv vydírání Faltýnek odmítl. „To vůbec není pravda,“ řekl pouze. Změny v EET bude dolní parlamentní komora řešit ve středu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám