Hlavní obsah

Záchranáři mají mít nárok na odchodné, shodl se výbor

– Praha

Senátní zdravotnický výbor na své středeční schůzi jednomyslně podpořil předlohu, která zavádí odchodné pro záchranáře. Ti by podle poslanecké novely zákoníku práce a zákona o zdravotnické záchranné službě získali také týden dovolené navíc.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Základní odchodné by podle předlohy představovalo jeden měsíční plat, maximálně by dosáhlo jeho šestinásobku. Na odchodné by měli nárok záchranáři po dosažení 50 let, pokud v záchranné službě odpracovali nejméně 15 let. S každým rokem odpracovaným navíc by se částka zvyšovala o třetinu průměrného měsíčního platu až do mezní hranice jeho šestinásobku.

Vyplácení odchodného a dodatková dovolená podle předkladatelů pro veřejné rozpočty "nepřevýší v první fázi částku do 50 miliónů korun". Každý další rok se očekávají náklady do deseti miliónů. Hradit je budou zřizovatelé záchranných služeb, tedy kraje.

Členové horní i dolní komory chtěli původně odchodné včlenit do návrhu nového zákona o záchranné službě už loni. Nakonec se to ale nepodařilo. Nynější poslanecká předloha ale prakticky kopíruje předchozí návrhy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám