Hlavní obsah

Koronavirová mapa: Praha už zřejmě za vrcholem omikronu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko by se mohlo podle pondělního vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) nacházet již za vrcholem koronavirové vlny způsobené variantou omikron. To naznačuje i celorepubliková incidence, regionálně však může být situace dost odlišná. Zatímco třeba v Praze je pokles denních přírůstků evidentní, jsou i místa, kde čísla naopak ještě stoupají.

Článek

Z krajů má nyní nejhorší incidenci Jihomoravský kraj, kde evidují za poslední týden 2305 případů na 100 000 obyvatel. Na opačném konci tabulky jsou Karlovarský (1691) a Ústecký kraj (1929), které mají jako jediné incidenci pod 2000 případy.

Obecně nyní vypadá situace lépe v Čechách než na Moravě a ve Slezsku, v jednotlivých okresech se však může situace dost lišit.

Vůbec nejhorším regionem je nyní Mladoboleslavsko (3064), vysoká čísla má také Rychnov nad Kněžnou (2551), z velkých měst pak například Brno (2551). K nejméně postiženým okresům patří Cheb (1593), Karlovy Vary (1608) nebo Teplice (1679).

Dušek hájí opatření ve školách

Domácí

Šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek uvedl, že Česko „populačně s vysokou pravděpodobností” je za vrcholem omikronové vlny, upozornil ale zároveň, že zatímco například v Praze (incidence 2078 případů) už vlna opadává, v jiných ještě stále stoupá.

„Regiony nejedou synchronně a teď budou čísla oscilovat na vyšších hodnotách. Některé regiony jako Praha a střední Čechy klesají, ale některé další možná i rostou,” popsal situaci šéf zdravotnických statistiků, kteří spravují covidová data a vytvářejí predikce vývoje.

V rozhovoru pro Novinky z minulého týdne jako příklad rostoucích regionů jmenoval například Jihomoravský či Moravskoslezský kraj.

„Na celkových populačních datech tedy uvidíme ještě nějakou dobu vysoká čísla, protože se vlastně na vrcholu střídají velké regiony, což je dost podstatné. Pokles vlny si nelze představovat tak, že se vypne světlo a za pár dní problém zmizí. Bude to doznívat nějakou dobu. Ty nejkonzervativnější modely říkají, že to bude viditelně klesat do konce února, na přelomu února a března bychom pak měli mít už relativně dobrá čísla,” odhadoval tehdy Dušek.

KrajPotvrzených případů za posledních sedm dní na 100 000 obyvatel
Jihomoravský2305
Moravskoslezský2280
Liberecký2239
Královéhradecký2229
Pardubický2215
Zlínský2202
Plzeňský2177
Středočeský2149
Olomoucký2117
Vysočina2089
Praha2078
Jihočeský2007
Ústecký1929
Karlovarský1691
Zdroj: ministerstvo zdravotnictví

Rakušan: Nejnovější data naznačují, že jsme za vrcholem

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v pondělí uvedl, že nejnovější data naznačují, že by se Česko mohlo ocitnout za vrcholem vlny, kterou způsobila covidová varianta omikron.

Vláda zruší Babišovu změnu. Ústřední krizový štáb už nebude pod kontrolou premiéra

Domácí

„Situace je pořád vážná, byť se zlepšuje. To, že nekončí tolik lidí na jednotkách intenzivní péče, je podle lékařů jednoznačným důsledkem toho, že ti, kteří jsou naočkovaní především třemi dávkami, skutečně nemají závažný průběh,” uvedl Rakušan.

Ministerstvo zdravotnictví: Vlna omikronu kulminuje 

Redakce proto požádala o vyjádření také ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), na dotaz zaslaný prostřednictvím SMS ovšem zatím nereagoval.

Mluvčí resortu Ondřej Jakob pro Novinky uvedl, že vlna omikronu nyní kulminuje. „Tento týden lze ještě očekávat vysoké hodnoty a předpokládám, že maximálně od příštího týdne budou ty hodnoty klesat,” uvedl.

„Zatím bych to ještě přímo nenazval, že jsme za tím vrcholem. To musíme počkat na čísla nejbližších dnů,” dodal Jakob.

ON-LINE: V Česku v pondělí přibylo 34 941 nakažených

Domácí

Laboratoře v České republice v pondělí odhalily 34 941 nákaz koronavirem, když prokázaly 29 576 nových případů a u dalších 5365 lidí panuje podezření na reinfekci.

Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) již minulý týden rozhodl o tom, že od této středy skončí povinnost prokazovat se certifikáty při vstupu do restaurací nebo na nejrůznější akce. Nakonec se toto opatření ale zruší až od čtvrtku.

K 18. únoru také skončí povinné plošné testování ve školách a firmách.

Změna. Prokazování očkováním nekončí ve středu, ale až ve čtvrtek

Domácí

Od minulého úterý, kdy Česko zaznamenalo 57 228 pozitivních případů, čísla pozvolna klesají. V této souvislosti Rakušan v pondělí nastínil, že vláda se chystá přistoupit ke schválení rozvolnění covidových opatření na svém jednání tuto i následující středu.

Z nemocničních dat vyplývá, že lidé naočkovaní třemi dávkami vakcíny nekončí v drtivé většině ve špitálech s těžkým průběhem a na jednotkách intenzivní péče.

V nemocnicích bylo v úterý 3413 nakažených pacientů, z toho 216 ve vážném stavu.

Reklama

Související články

Dušek hájí opatření ve školách

Počty nově nakažených začnou během příštího týdne podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška klesat. Naopak ještě...

Hospody už certifikáty nekontrolují

Restaurace a kavárny v Česku až na výjimky přestaly kontrolovat certifikáty o očkování nebo prodělání covidu, jež lidé nejčastěji ukazují v mobilní aplikaci...

Výběr článků

Načítám