Hlavní obsah

Změna. Prokazování očkováním nekončí ve středu, ale až ve čtvrtek

Ač vláda původně oznámila konec povinnosti prokazovat se covidovými certifikáty ke středě 9. února, změna bude nakonec platit až od půlnoci ze středy na čtvrtek. Nejprve ji totiž musí schválit vláda na středečním jednání. Novinkám to v úterý potvrdil mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Foto: Klára Mrázová, Právo

Zákaznice plzeňské restaurace Comix Kitchen & Bar.

Článek

„Ve středu by se ještě občané prokazovat měli, protože vláda bude ve středu projednávat to mimořádné opatření a změny v něm. Takže bude hned zveřejněno a bude platit z devátého na desátého,” řekl Jakob.

Nejvyšší správní soud (NSS) ve středu 2. února oznámil, že zrušil v aktuálně platném opatření povinnost prokazovat očkování nebo prodělanou nemoc před vstupem do restaurací, klubů či heren a při ubytování v hotelech. Platnost zásahu ale odložil o sedm dní.

Hospody už certifikáty nekontrolují

Domácí

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) poté v reakci uvedl, že kabinet po uplynutí odkladu, tedy následující středu 9. února, restrikce uvolní. Nyní se tak ukázalo, že se budou muset lidé prokazovat ještě o den déle.

Jakob Novinkám řekl, že také podle názoru expertů je postup v souladu s rozhodnutím soudu. „To je i podle našich právníků, že je to v podstatě k tomu desátému,” uvedl.

Certifikáty končí, co teď bude s Tečkou? Ministerstvo ji chce zachovat

Domácí

Zároveň ale vyzval, aby si lidé aplikaci Tečka ponechali, hodit se bude například během cestování.

Nejde o první nedorozumění 

Není to přitom první zmatek, který kolem uvolnění vstupu na akce ze strany resortu nastal. Náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková ráno poté, co premiér konec opatření oznámil, nadnesla, že by měl resort hledat způsob, jak ho prodloužit.

Válkova náměstkyně dělala zmatky a šla proti premiérovi. Chtěla prodloužit restrikce

Domácí

Následně ministerstvo vysvětlovalo, že se k ní domluva šéfa resortu Vlastimila Válka (TOP 09) s dalšími členy vlády nedostala, jelikož daný tiskový brífink neviděla, ani si informaci nestihla přečíst v médiích. S rozhodnutím měla ale „být v pohodě”.

Sama Vašáková pro Novinky uvedla, že skutečnost „bere na vědomí”.

Anketa

Stalo se vám v posledním týdnu, že by po vás někde chtěli certifikát o očkování či prodělání covidu-19?
Ano
26,4 %
Ne
73,6 %
Celkem hlasovalo 6991 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám