Hlavní obsah

Za slova o Bečvě bych si nafackoval, řekl Brabec ve Sněmovně

Novinky, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr Richard Brabec (ANO) v pátek ve Sněmovně promluvil o otrávené řece Bečvě, v níž uniklý kyanid 20. září zabil desítky tun ryb. Odmítl, že by se pokusil vyšetřování ovlivnit, aby pomohl nedaleké chemičce Deza, která patří do holdingu Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO). Musí se podle něj počkat na závěry policie.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr životního prostředí Richard Brabec.

Článek

„Nikdy jsem na nikoho netlačil. A pokud mě někdo podezřívá z ovlivňování, tak pravděpodobně soudí podle sebe, co by dělal na mém místě. Jestliže se v jiných případech řada z vás zaklíná tím, že máme policii nechat konat bez tlaku, tak to prosím čiňme i nyní,“ řekl na plénu.

Policie je možná na stopě jedu v Bečvě

Domácí

A i přesto, že dříve uvedl, že bude viník dopaden v řádu hodin, bylo z jeho slov patrné, že se vyšetřování do finále zdaleka neblíží. „Nafackoval bych si za to, že jsem dříve vyjádřil víru, že nalezení viníka bude rychlejší,“ uvedl.

Už je z kola venku?

U řečnického pultíku na to obratem reagoval Ondřej Benešík (KDU-ČSL). Pozastavoval se nad tím, proč tedy trvá vyšetřování již déle než padesát dní, zatímco vyloučit několik subjektů včetně Dezy z okruhu podezřelých zabralo jen několik hodin.

Zároveň připomněl, že byla vyřazena právě na základě šetření České inspekce životního prostředí, která spadá pod Brabcův resort. „Občané se přitom o výskytu kyanidu dozvěděli až za čtyři dny. Jenom mě překvapuje, že se tak rychle vědělo, kdo to určitě neudělal,“ řekl lidovec.

Možné pochybnosti jsou podle něj o to silnější, jelikož Deza původně tvrdila, že s kyanidem nenakládá, i když se velmi rychle zjistil opak. „Buď někdo mlžil, nebo neví, co se tam děje. A také by stálo za zjištění, proč firma provedla nestandardní analýzu odpadních vod již následující ráno, kdy o havárii ještě nikdo nevěděl,“ uvedl.

Pekarová Adamová: Příliš mnoho otazníků

Poté si vzala slovo předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a Brabcovi vyčetla, že bylo na vyšetřování uvaleno informační embargo, a ptala se, kdo o tom rozhodl. „Je kolem toho případu příliš mnoho otazníků,“ podotkla.

TOP 09 chce, aby mohly firmy propouštět lidi bez důvodu

Domácí

Také ji zajímalo, zda pokud se případ nevyšetří, vyvodí z toho ministr politickou odpovědnost a rezignuje na svůj post v čele úřadu. „Jste nejdéle sloužící ministr v historii, a tak určitě zkušený a můžete říct, zda je u ekologické katastrofy těchto nebývalých rozměrů, jež je takto dlouho vyšetřována, šance, že bude viník dopaden,“ uvedla poslankyně.

„Žalujte mě” 

Podle Brabce však rozhodla o embargu hned na začátku policie a dodal, že si nedovede představit, že by se případ nevyšetřil. „Ve společnosti by zůstala pachuť. Je v mém zájmu, aby byly pochybnosti co nejdříve rozptýleny,“ uvedl.

Zároveň podotkl, že není vyloučeno, že policie prošetří i původní scénáře a Dezou se bude opět zabývat.

V emotivní reakci poslance dále vyzval, aby v případě, že mají podezření, že pochybil, podali trestní oznámení. „Věřte mi, že nejsem žádný podvodník a nikoho nekryju. Uráží mě, že si to vůbec můžete myslet,“ uvedl.

Před schvalováním jednotlivých usnesení k případu však poslanci zjistili, že nejsou usnášeníschopní, a tak na hlasování nedošlo. Jednotliví zástupci poslaneckých klubů pak začali vystupovat a uvádět, kdo chybí. „Velmi prořídlé řady jsou u ČSSD a komunistické strany,“ zdůrazňovala Pekarová Adamová.

Babiš v ráži. Vy jste skutečně nechutná a vy si změřte IQ, prohlásil na adresu poslanců

Domácí

Kvůli Deze přitom již ruply nervy i premiérovi Andreji Babišovi (ANO) na čtvrtečních interpelacích. Když se ho Stanislav Blaha (ODS) zeptal na otrávenou řeku a nepřímo zmínil i Dezu, nařkl poslance z toho, že nemá nic jiného než program „antibabiš“, a dokonce mu doporučoval, aby si nechal změřit IQ. „Zcela úmyslně a účelově jste šířili vykonstruované lži, že katastrofu zapříčinila Deza. To je samozřejmě lež,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám