Hlavní obsah

Za převaděčství padaly nízké tresty, situace se ale obrací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zástupce i veřejnost zarážely donedávna nízké tresty, které dostávali u soudů pašeráci lidí. Převaděčství a převoz nelegálních migrantů je velký problém posledních měsíců. Situace se však podle šéfa brněnských krajských žalobců Jana Sladkého od léta zlepšuje.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Kontroly na stanovišti Policie ČR na bývalém hraničním přechodu Lanžhot na dálnici D2

Článek

Pod jeho úřad spadají Okresní státní zastupitelství v Břeclavi a Hodoníně, kde řeší nejvíc případů nelegální migrace a převaděčství v zemi.

Jde o „nárazníkové“ okresy sousedící se Slovenskem, odkud do Česka míří načerno většina migrantů snažících se dostat dál do Německa.

Zpřísnila se trestní sazba, převaděči v poslední době dostávají už nepodmíněné tresty
Jan Sladký, krajský státní zástupce v Brně

„Obecně mohu říct, že trend, který představuje náš jihomoravský krajský soud, směřuje k přísnému trestání. Zpřísnila se trestní sazba, a situace se tedy, co se týká trestů, zlepšuje,“ míní Sladký.

Při kontrole auta v Beskydech bylo nalezeno 17 migrantů

Krimi

„Převaděči v poslední době dostávají už nepodmíněné tresty, přestože jde vesměs o pachatele, kteří něco spáchali poprvé, což nám dříve trestní zákoník až tak neumožňoval,“ podotkl Sladký. Přiblížil, že soudy tyto lidi posílají průměrně na tři roky za mříže.

Policisté loni odhalili 277 lidí, kteří napomáhali k nelegální migraci. Předloni jich bylo 52, meziroční nárůst byl tedy 433 procent.

Letos od ledna do září zatím policie podle statistik na svém webu evidovala 256 případů nedovoleného překročení státní hranice souvisejícího s převaděčstvím.

Tresty za převaděčství se zpřísňují

Novou a přísnější legislativní úpravu týkající se pašeráků lidí žalobci i soudci podle šéfa brněnských krajských žalobců Jana Sladkého velmi přivítali.

„Od 1. července došlo v důsledku našeho poukazování na slabé trestní sazby k novelizaci paragrafu 340 trestního zákoníku – trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Je tam nově vložený odstavec, který hovoří o tom, že k odnětí svobody na dva až osm let může být odsouzen ten, kdo vystaví svým činem převážené osoby nelidskému nebo ponižujícímu zacházení. To už je adekvátní trestní sazba,“ uvedl Sladký.

Doplnil, že se to týká pachatelů, kteří vezou sedm a více nelegálních migrantů.

8 let vězení může dostat převaděč, který vystaví převážené osoby ponižujícímu zacházení

Předchozí soudní praxe přitom byla velmi rozdílná, co se týká uložených trestů převaděčům. Novinky a Právo už v říjnu informovaly o dvou různých případech, které se odehrály loni koncem roku a letos v červnu na Břeclavsku. Jeden převaděč převážel v dodávce třicet Syřanů, ujížděl před policií a v Břeclavi boural. Kvůli těžkému zranění několika nelegálních migrantů si vysloužil přísný trest šest let a devět měsíců, protože se mimo jiné dopustil i obecného ohrožení.

Nechápeme to. Soud se rozčílil nad mírným trestem pro převaděče

Krimi

Druhý muž, původem z Litvy, vezl v červnu v osobním autě devět Syřanů, ujížděl před policií a na stejném místě v Břeclavi jako první převaděč boural. Na předním sedadle měl přitom dvě děti. U břeclavského okresního soudu dostal jen 30 měsíců vězení, nad čímž se pozastavil jako nad nezákonně nízkým trestem i nadřízený brněnský krajský soud. Vzhledem k tomu, že se však neodvolal státní zástupce, nemohl soud cizinci pobyt za mřížemi navýšit.

Naposledy koncem listopadu zmínil neadekvátně nízký trest v jedné kauze i Blesk.cz. Pašerákovi, který načerno převážel přes Česko šest Syřanů a dostal za ně podle serveru v přepočtu 70 tisíc korun, vyměřil brněnský krajský soud jen podmínku, a dokonce mu prý odmítl zabavit auto použité k nelegálnímu převozu lidí.

„Před novelou to bylo problematické, pachatelé odcházeli s nízkými tresty, ale teď se to změnilo, je to lepší a snad se to daří v nějakých rozumných hladinách držet,“ poznamenal k tomu šéf Krajského státního zastupitelství v Brně Sladký.

Za pravdu mu dává i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Jsem rád, že se nám podařilo prosadit právní úpravu, která zpřísňuje tresty za převaděčství, a že tato možnost je od července využívána i v praxi. Zpřísněním trestů i efektivnějším trestáním převaděčství i v jiných evropských státech dáváme jasný signál, že činnost převaděčů nezůstane bez následků,“ sdělil k tomu ve čtvrtek Novinkám a Právu Rakušan.

Je však podle něj potřeba i nadále hledat společné evropské řešení, jak předcházet nelegální migraci. „Jedním z důležitých kroků je i zavedení takzvané povinné hraniční procedury. Ta povede k lepšímu zabezpečení hranic před nelegální migrací a k rychlejšímu vracení těchto osob,“ konstatoval vicepremiér.

Ke zlepšení situace na jihu Moravy podle Sladkého pomáhají ale i jiné důvody než jen přísnější trestání pachatelů. „Převaděčství je sezonní záležitost a vždy s nástupem zimy dochází k poklesu. Letos je významně umocněný nejen samotnou zimou, ale i opatřeními státu a české policie v podobě hraničních kontrol, které už dělají i Maďaři na hranicích se Srbskem a dál také Slováci. Tudíž máme velký pokles případů,“ dodal Sladký.

Auto plné Syřanů se řítilo na Prahu rychlostí 200 km/h. Zastavil ho PIT manévr

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám