Hlavní obsah

Nechápeme to. Soud se rozčílil nad mírným trestem pro převaděče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Jeden převážel v dodávce třicet Syřanů, ujížděl před policií a v Břeclavi boural. Druhý převážel v osobním autě devět Syřanů, ujížděl před policií a na stejném místě v Břeclavi boural. Jaký je mezi těmito dvěma případy rozdíl? Zásadní, co se týče trestu. Zatímco převaděč z prvního případu dostal šest let a devět měsíců vězení, druhý dostal dva roky a devět měsíců.

Soud s Litevcem obžalovaným z převaděčstvíVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Jak je taková disproporce možná? Prvního převaděče soudil brněnský krajský soud, druhého Okresní soud v Břeclavi. Když pak jeho rozsudek ve středu přezkoumával na základě odvolání převaděče, který požadoval ještě nižší trest, brněnský krajský soud, rozčílil se nad nezákonně nízkým trestem.

Už s ním ale nemohl nic dělat, státní zastupitelství se totiž neodvolalo a v takovém případě soud nemůže ukládat vyšší trest, než jaký zazněl u první instance.

Dodávkový převaděč měl u krajské instance tu smůlu, že při nehodě v Břeclavi se zranilo několik běženců, které vezl v nákladovém prostoru.

V osobním autě se tísnilo devět syrských migrantů (8. června 2023)Video: Policie ČR

Rázem se tak dostal do přísnější trestní sazby, která náleží k projednání krajskému soudu.

Druhý převaděč, právě u jehož trestu soudkyně nyní kroutila hlavou, vezl na předním sedadle dvě děti, na zadním dalších šest, a jeden člověk dokonce seděl v kufru. Při nehodě se jim ale nic nestalo, proto se jeho jednáním zabýval jen okresní soud.

Litevec Vladas Suchodolskis ujížděl policistům od hranic se Slovenskem letos na začátku června. Místy jel rychlostí až 220 kilometrů v hodině, nakonec zajel do Břeclavi a ve stejné ulici jako zmíněný dodávkový převaděč havaroval. Za převoz Syřanů z Bratislavy do Německa měl slíbeno pět set eur.

Policie v Břeclavi naháněla auto s migranty. V pětimístném osobním voze se tísnilo deset lidí

Krimi

U okresního soudu dostal třiatřicet měsíců vězení za převaděčství a obecné ohrožení. Hrozilo mu přitom až osm let vězení. Suchodolskis přesto nebyl s trestem, který byl přitom pod spodní hranicí trestní sazby, spokojen a odvolal se s tím, že by stačilo ještě mírnější potrestání.

Dopustil se odporného byznysu, jeho trest je nezákonný a nepřiměřeně mírný.
Hana Kleinová, soudkyně

Odvolací senát v čele s Hanou Kleinovou případ nadzvedl ze židle.

„Obžalovaný se na našem území dopustil vysoce škodlivých činů, jednal bezohledně vůči lidem, které měl ve svém autě, i lidem v okolí. Rychlost, kterou ujížděl, mluví za vše. Když havaroval, tak jen šťastnou shodou okolností nedošlo k závažným následkům,“ prohlásila ve středu Kleinová.

„Dopustil se naprosto odporného byznysu, jeho trest je nezákonný a nepřiměřeně mírný. Nechápeme uložený trest, měl dostat mezi pěti a šesti lety vězení. Nechápeme ani rozhodnutí státního zastupitelství,“ tepala Kleinová jak okresní soud, tak veřejnou žalobu.

Pronásledování dodávky plné migrantů v Břeclavi (případ z 1. října 2022)Video: Policie ČR

Státní zástupce krajského státního zastupitelství v Brně Jiří Kadlec, který zastupoval veřejnou žalobu u odvolacího jednání, se taktéž nad převaděčovým požadavkem nižšího trestu pozastavil.

Žalobce: Bez dalšího komentáře

„Ohrozil životy a zdraví lidí v přetíženém vozidle a troufá si mluvit o mírnějším trestu, to je velká odvážnost. Měl být ukládán trest nejméně pěti až šesti let,“ řekl po jednání.

Na dotaz, proč tedy jeho kolegové z okresního státního zastupitelství nepodali odvolání, už ale neodpověděl. „Nebudu vám další komentáře sdělovat,“ konstatoval.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Soud s Litevcem obžalovaným z převaděčství

Převaděč ujížděl s dodávkou plnou migrantů policii v Břeclavi a boural, 21 zraněných

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám