Hlavní obsah

Za 40 korun nocleh, koupelna i večeře. Bezdomovcům v Hradci mohou lidé pomoci leženkami

Hradec Králové

S příchodem sněhu a nízkých teplot nastává lidem bez domova krušné období. A když začne mrznout, jde jim o život. Zachránit je může dar v ceně jednoho piva. Za 40 korun mohou lidé v Hradci Králové letos poprvé zakoupit leženku, plastový žeton, kterým jedné osobě předplatí nocleh v azylovém domě.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Každou neděli rozdávají dobrovolníci z hnutí Food not Bombs jídlo potřebným u hradeckého vlakového nádraží.

Článek

„Poukaz mohou lidé koupit a darovat konkrétnímu člověku bez přístřeší. Nebo ho zanechají nám, ať ho předáme potřebným,“ vysvětlil Marek Haltuf, pracovník královéhradeckého azylového Domu Matky Terezy.

Leženka je vyrobena na 3D tiskárně, má QR kód, je dezinfikovatelná a použitelná opakovaně. „V ceně je nejen nocleh, ale i večeře, teplá voda, pračka,“ vyjmenoval Haltuf.

Čtyřicet korun není mnoho, pro bezdomovce ale mají úplně jinou hodnotu.

Proočkovanost bezdomovců je nižší než u zbytku populace

Domácí

„Ve chvíli, kdy se ochladí nebo je dlouhodobě nevlídno, zájem o nocleh stoupá. Když je kolem minus deseti, tak přijdou i ti největší drsňáci. Čtyřicet korun ale pro ně může být problém,“ pokračoval Marek Haltuf.

Nocleh jen bez alkoholu

Kapacita hradeckého azyláku je 30 míst pro muže, deset pro ženy. V zimě funguje i noclehárna na letišti. Přespat zde ovšem nemohou lidé pod vlivem alkoholu.

„Oni vědí, že kdo nadýchá víc než 0,5 promile, tak tu nepřespí. Umí si to ohlídat. Využití našich služeb častěji brání různé duševní choroby, které jim třeba říkají: Nechoď tam, oni tě tam sledují,“ prozradil Haltuf.

Bezdomovců přibývá. Hlavně těch starších

Domácí

Leženky je možné zakoupit na několika místech Hradce Králové. Kromě charity, Sociálního šatníku nebo Infocentra na Eliščině nábřeží to je například Bio Centrál, Galerie Na Parkány, či kavárna v Muzeu východních Čech nebo Café Na kole. Informace o leženkách zájemci najdou i na webových stránkách hradecké Oblastní charity.

Food not Bombs

Žetony se prodávají také každou neděli u hlavního nádraží při pravidelném vydávání jídla pod hlavičkou aktivity Food not Bombs. Jde o skupinku dobrovolníků, kteří věnují vlastní volný čas pravidelnému vaření veganského jídla, jež poté bezplatně rozdávají lidem bez domova.

„Food not Bombs děláme v Hradci s přestávkami deset let. Finančně nám přispívají dárci, suroviny získáváme i z potravinové banky. Něco dáme sami, vaříme doma. Teď jsme dostali zajímavý dar. Nespotřebované stravenky. Celkem 60 kusů po stokoruně,“ uvedl Marek Haltuf.

První prosincovou neděli přišlo k hradeckému hlavnímu nádraží na padesát osob. „Bylo chladno, takové zelňačkové počasí. Tak jsme připravili zelňačku. Rozdáváme také respirátory, někdy i oblečení,“ dodal Marek Haltuf.

Nocleženka chrání lidi bez domova, lze jim ji koupit za 100 korun

Domácí

Podobný projekt, Nocleženka, přes zimní měsíce nabízí i Armáda spásy. Poukázku, která vyjde na sto korun, lze koupit online na webu charity a potřebným ji rozdávají terénní a sociální pracovníci. Lidé bez domova takto mohou najít útočiště v noclehárnách v Praze, Brně, Karlových Varech, Ostravě, Krnově, Opavě, Šumperku, Jirkově a Havířově.

Reklama

Výběr článků

Načítám