Hlavní obsah

Nocleženka chrání lidi bez domova, lze jim ji koupit za 100 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Armáda spásy v úterý opět zahájila projekt Nocleženka, díky kterému je možné za 100 Kč koupit poukaz na jednu noc v teple v zimních měsících pro lidi bez domova. Minulou zimu takto lidé pořídili téměř 40 tisíc nocleženek.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitelka Centra sociálních služeb Bohuslava Bureše Armády spásy v Praze Jitka Modlitbová v noclehárně pro lidi bez domova.

Článek

Jak uvedla Lenka Kořínková, koordinátorka projektu, nejde pouze o přespání, člověk bez domova má v rámci noclehu zajištěnou i polévku s pečivem, teplý nápoj, má možnost se osprchovat, provést osobní hygienu, také mu může být poskytnuté základní ošetření a zdravotní prohlídka, a také podpora sociálního pracovníka.

Poukazy rozdávají potřebným terénní a sociální pracovníci. Lidé bez domova takto mohou najít útočiště v noclehárnách v Praze, Brně, Karlových Varech, Ostravě, Krnově, Opavě, Šumperku, Jirkově a Havířově.

V Ostravě vyklízejí bezdomoveckou kolonii

Domácí

Každá nocleženka má své evidenční číslo a dárci přijde mailem upozornění ve chvíli jejího uplatnění. Armáda spásy též umožňuje zakoupení nocleženky v jejích střediscích a předání člověku v nouzi osobně.

Nocleženku nezastaví ani covid

K dispozici je v zimních měsících celkem na 2500 míst, v případě překročení kapacit je možné využít tzv. volnou židli, na které může potřebný přečkat noc, pokud není volné lůžko.

Kapacity nebudou omezené ani kvůli covidu. Podle Jana Františka Krupy, národního ředitele sociálních služeb Armády spásy, je riziko umrznutí pro lidi bez domova mnohonásobně vyšší než onemocnění covidem. Nocleženka a ostatní zimní programy tedy pojedou celou zimu, někde možná s upraveným režimem pro nemocné covidem.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Národní ředitel sociálních služeb Armády spásy Jan František Krupa

„Hlavním, dlouhodobým a náročným cílem Armády spásy je navracet lidi do běžného života. Právě poskytnutí noclehu bývá často tím prvním krokem k návratu,“ uvedla Jitka Modlitbová, ředitelka Centra sociálních služeb Bohuslava Bureše Armády spásy v Praze, a pokračuje: „Díky projektu Nocleženka se našim klientům daří najít dočasné zázemí, stabilitu a sílu, aby si našli zaměstnání a ubytování. Snažíme se lidi dostávat do bodu, kdy již žádnou Nocleženku potřebovat nebudou a budou zcela soběstační.“

Nocleženku je možné zakoupit na webu noclezenka.cz nebo v jednotlivých střediscích Armády spásy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám