Hlavní obsah

Proočkovanost bezdomovců je nižší než u zbytku populace

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V přístupu k očkování proti covidu-19 se lidé bez domova o mnoho od zbytku společnosti neliší. V Česku je plně proočkováno asi 60 procent populace, mezi lidmi žijícími tzv. na ulici má ukončené očkování asi 40 procent, ve městech pak okolo 50 procent. Ukázal to průzkum Armády spásy, který provedla ve svých největších nízkoprahových centrech a noclehárnách.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Z průzkumu jednoznačně vyplynulo, že lidé bez domova nejsou pro společnost hrozbou, jelikož procento proočkovanosti lidí bez domova není významně nižší než u většinové populace v České republice. Počet klientů s ukončeným očkováním se pohybuje v průměru okolo 40 %. Ve městech, která se očkování sama aktivně věnovala, je proočkovanost ještě vyšší, cca 50 %,“ informoval Jan František Krupa, ředitel sociálních služeb Armády spásy.

„Vyšší proočkovanost máme v našich službách například v Ostravě, zejména na nízkoprahovém denním centru, kde se bavíme o 60 %. To je důsledkem činnosti Ordinace pro chudé, kterou provozuje Armáda spásy ve stejném objektu, kde se nachází sociální služby. Výsledky naší sondy zcela dokládají, že se minimálně u velkých center vyplatí mít ordinaci,“ dodal.

Lidé bez domova nejsou skupinou, která by záměrně ignorovala nebo narušovala boj s epidemií
Jaroslav Vejmola, Armáda spásy

Na přítomnost koronaviru se klienti Armády spásy také pravidelně testují. Průzkum ukázal, že pravidelně podstoupí test asi polovina z nich. „V některých městech, zejména v těch, kde je proočkovanost nižší, se jedná o bezmála 90 % uživatelů.

Procento klientů, kteří v posledních šesti měsících prodělali onemocnění covid-19 se nijak výrazně neliší od většinové populace, jedná se o zhruba 4 %,“ dodává zpráva Armády spásy.

Bezdomovců přibývá. Hlavně těch starších

Domácí

Vedoucí oddělení rozvoje a kvality Armády spásy Jaroslav Vejmola soudí, že i osoby bez přístřeší se snaží o své zdraví pečovat a podstupují očkování i testování proti covidu jako většinová populace.

Lidé na ulici opatření chápou

„Výsledky z Ostravy dokazují, že pokud lidé bez domova mají jednoduchý přístup k očkování, míra proočkovanosti je srovnatelná s celkovou populací. Srovnatelná je i ochota nechat se očkovat a dodržovat ostatní opatření. Stejně tak porozumění naléhavosti situace je stejné jako u ostatní populace. Lidé bez domova nejsou skupinou, která by záměrně ignorovala nebo narušovala boj s epidemií,“ dodal Vejmola.

V České republice žilo v roce 2019 zhruba 23 830 lidí bez domova, z toho 2600 dětí.
Nejvíce jich žije v Praze a Moravskoslezském kraji.
Mezi osoby bez domova jsou podle mezinárodní typologie ETHOS řazeny nejen lidi, kteří přespávají přímo na ulici nebo v noclehárnách, tak i ti, kteří jsou ubytovaní v sociálních zařízeních, jako jsou azylové domy nebo domy napůl cesty.
zdroj:Výzkumný ústav práce a sociálních věcí

Průzkum uskutečnila Armáda spásy ve svých největších nízkoprahových centrech a noclehárnách v Praze, Brně a Ostravě. Klienti odpovídali anonymně.

O zdraví lidí bez domova pečuje i organizace Medici na ulici. Jak na jaře sdělili Právu, u svých klientů často řešili zejména nedostatek hygienických a ochranných prostředků, jako byly například čisté respirátory.

Nejčastěji však u svých klientů neřeší covid, ale bércové vředy, oteklé nohy nebo chronické nehojící se rány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám