Hlavní obsah

Z vysloužilých soudkyň se na důchod staly úřednice. V Domažlicích radí mladým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dovršení 70 let věku jim zanikl mandát soudce. Trojice vysloužilých soudkyň nově působí jako úřednice na Okresním soudu v Domažlicích. Vyřizování běžné administrativní agendy od nich ale nečekejte. Jejich náplní práce je především radit mladým.

Foto: Mapy.cz

Okresní soud v Domažlicích

Článek

„V letošním roce jsme obsadili na zkrácené pracovní úvazky tři emeritní soudkyně na pozici vyššího soudního úředníka k zajištění předávání jejich dlouholetých profesních zkušeností a znalostí nastupující generaci soudců, justičních kandidátů, asistentů soudce jakož i všem členům odborného justičního aparátu,“ stojí v oficiálním vyjádření Okresního soudu v Domažlicích. Na podrobnější dotazy vedení soudu nereagovalo.

Z rozpisu práce soudu lze vyčíst, že se jedná o dvě bývalé místní soudkyně Vladimíru Mašinovou a Bohumilu Kyvířovou.

Třetí je bývalá ústavní soudkyně Vlasta Formánková, která pochází z Plzeňského kraje. Ta se po vypršení desetiletého působení u nejvyšší justiční instituce vrátila v roce 2015 zpět na Krajský soud v Plzni, kde vyřizovala civilní agendu se specializací zejména na autorské právo, ochranu osobnosti či restituční nároky.

Soudci budou i nadále končit v 70 letech, zrušení věkové hranice Ústavní soud odmítl

Domácí

Nebyl k ní náležitě uctivý

V roce 2021 se dostala do sporu s tehdejším předsedou krajského soudu Alexandrem Kryslem, který ji s ohledem na její tehdy minimální pracovní vytíženost chtěl přidat ještě část obchodní agendy.

To se nelíbilo předsedovi Vrchního soudu v Praze Luboši Dörflovi a Krysla za to potrestal výtkou. V ní mimo napsal, že se ke své kolegyni nechoval náležitě uctivě a jeho kroky považuje za součást snahy, aby předčasně ukončila svůj soudcovský mandát. Krysl na základě výtky své rozhodnutí o přidělení obchodní agendy Formánkové zrušil.

Chtěl soudkyni přidat práci, dostal přes prsty

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám