Hlavní obsah

Chtěl soudkyni přidat práci, dostal přes prsty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Po vypršení desetiletého mandátu u Ústavního soudu se Vlasta Formánková (68) v roce 2015 vrátila zpět na Krajský soud v Plzni a vyřizuje civilní agendu se specializací zejména na autorské právo, ochranu osobnosti či restituční nároky. Protože za poslední dva roky její vytíženost s ohledem na minimální počet nově přijatých věcí klesla pod 25 procent, chtěl jí předseda krajského soudu Alexandr Krysl přidat práci. Jenže narazil.

Foto: Novinky.cz s Právo a Soudcovská unie

Soudci Luboš Dörfl, Vlasta Formánková a Alexandr Krysl

Článek

Soudcův postup byl jedním z důvodů, za který dostal nedávno výtku od předsedy Vrchního soudu v Praze Luboše Dörfla.

Formánková se podle zjištění Práva dostala se svojí výkonností za loňský rok a letošní rok sotva na čtvrtinu normy, kterou stanovuje ministerstvo spravedlnosti. Krysl proto chtěl soudkyni přidat od 1. října ještě část obchodní agendy, což se šéfovi vrchního soudu nelíbilo a označil to za nezákonný postup.

„Při zařazení soudkyně k výkonu obchodní agendy jste nevzal v úvahu její dosavadní specializaci, a především blízké uplynutí jejího soudcovského mandátu k 31. 12. 2023 z důvodu věku, což lze považovat za porušení povinnosti předsedy soudu při sestavování a kontrole rozvrhu práce,“ stojí v textu výtky, kterou má Právo k dispozici.

Ministryně Benešová a exšéf žalobců Zeman se střetli u soudu

Krimi

Převedení Formánkové na agendu obchodního soudnictví se podle Dörfla jeví jako neefektivní a nelze v něm nalézt žádné racionální důvody.

„Běžná doba zapracování soudce na novou agendu trvá alespoň rok. V době zapracování soudce hraje nezanedbatelnou roli míra jeho motivace zvládnout nové agendy. Pokud soudkyni Formánkové začnou nové věci napadat od 1. 10. 2021, bude po úplném zapracování, které stojí velké úsilí, nadále vykonávat tuto agendu už jen další jeden rok,“ vysvětlil předseda vrchního soudu.

Dörfl dále Kryslovi ve výtce napsal, že v souvislosti s přidělením nové agendy Formánkové má soudkyně pocit, že se jí tím snaží přimět k odchodu.

Soudkyně Mašínová přiznala poměr s Peltou, soud jí snížil plat o třetinu

Domácí

„Spolu se skutečností, že jste nařídil její přestěhování z dosavadní kanceláře do kanceláře umístěné v jiné budově, a spolu s Vašimi údajnými kritickými výroky na její adresu vnímá celou situaci negativně a považuje ji za součást Vaší snahy, aby předčasně ukončila svůj soudcovský mandát,“ uvedl Dörfl.

Podle něj tím Krysl porušil zákon o soudech a soudcích, protože se jako soudce nechoval ke své kolegyni náležitě uctivě.

Sám Krysl na dotaz Práva pouze uvedl, že s výtkou nesouhlasí a bude se proti ní bránit správní žalobou. Rozhodnutí o přidělení obchodní agendy Formánkové na základě výtky zrušil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám