Hlavní obsah

Z trámů zničené střechy po tornádu bude kříž pro návštěvu papeže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poutní místo ve slovenském Šaštíně, vzdáleném vzdušnou čarou nějakých dvacet kilometrů od Moravské Nové Vsi na Břeclavsku, má v září při návštěvě papeže zdobit kříž sestavený z trámů tornádem poničené střechy místního kostela. V úterý sundali trámy hasiči.

Z trámů tornádem poničených domů bude kříž pro návštěvu papežeVideo: Milan Vojtek , Právo

 
Článek

O nezvyklé myšlence informoval na sociálních sítích jihomoravský hejtman Jan Grolich. V září se chystá papež na Slovensko. Část jeho programu se uskuteční v Šaštíně.

„Při slavnostní bohoslužbě bude nad podiem kříž vyrobený z trámů tornádem zničeného kostela v Moravské Nové Vsi,“ uvedl hejtman.

S myšlenkou jej seznámil farář z obce. „Svatý otec se zajímá o dění ve světě, ví o tom tornádu a o těch katastrofách, které jižní Moravu postihly. Jde o iniciativu ze strany všech těch, kteří jeho návštěvu na Slovensku připravují,“ uvedl farář Marián Kalina.

Papež v září navštíví Maďarsko a Slovensko

Zahraniční

Myšlenka vyrobit kříž ze střešních trámů poničeného kostela se zrodila na Slovensku. V Bratislavě vyhlásili soutěž na podobu pódia. Architekt, který měl myšlenku využít trámy, ji vyhrál.

„Nás kontaktovali přátelé ze Slovenska, kam jezdí náš sbor s Rybovou mší, jestli jim v tom můžeme nějak pomoci. Myšlenka se mi líbí, a proto jsem se pokusila pomoci,“ uvedla starostka Dolních Bojanovic na Hodonínsku Eva Rajchmanová (KDU-ČSL).

V další fázi se trámů chopí autoři nápadu a vytvoří z nich kříž. Ten po návštěvě papeže zůstane na Slovensku.

„Je dohodnuté, že kříž, který bude zdobit pódium při návštěvě papeže, bude pak umístěný na čestném místě u baziliky v Šaštíně. Bude tam připomínat návštěvu svatého otce i katastrofy, které se tady staly. Nám to nevadí, naopak, budeme rádi. Je to pro nás čest, že naše dřevo bude zdobit okolí baziliky,“ řekl kněz.

Dotaci můžou získat i lidé, kterým tornádo poškodilo rozestavěný dům

Domácí

Demontáž trámů v režii hasičů doprovodila ještě jedna nezvyklá příhoda. Na místo dorazil Jaroslav Horníček. Zjistil, že jeden z trámů nese vyryté jméno dvou tesařů, mezi nimi jeho dědečka. Na kostele pracoval v roce 1946.

„Děda zemřel tragicky v roce 1972, usmrtil jej trám na pile rok předtím, než jsem se narodil. Musel jsem přijít a strašně moc bych si přál část trámu s jeho vyrytým jménem získat,“ řekl Právu vnuk tesaře.

„Jmenoval se Štěpán Horníček, ale nikdo mu neřekl jinak než Štefan. Snad všechny střechy v obci z té doby jsou jeho dílem,“ dodal vnuk.

Doufá, že se s farářem domluví, jestli by bylo možné část trámu získat. Nebo kdyby to nebylo možné, rád by, aby v hotovém díle opracování trámů na kříž neznehodnotilo vyrytá jména.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Jaroslav Horníček si prohlíží trám z kostela s vyrytým jménem svého dědečka.

„Zkusím, jestli to bude možné. Uvidíme, jakou představu mají architekti,“ reagoval farář.

Reklama

Výběr článků

Načítám