Hlavní obsah

Z TOP 09 je v Senátu bohatá nevěsta. Vystrčilovi by mohla uhájit nejsilnější klub

Novinky, Dominika Jeřábková , Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senátoři TOP 09 zvažují po víkendových volbách, že by vystoupili ze senátorského klubu STAN, do kterého dosud patří. Tím by však ohrozili jeho pozici nejsilnějšího subjektu, kterému podle tradice náleží post předsedy Senátu. Danou možnost však nyní připustil i místopředseda Senátu za STAN Jan Horník.

Foto: Ann Wang, Reuters

Předseda Senátu Miloš Vystrčil má naději, že post šéfa udrží i po volbách.

Článek

„Jsme na to připraveni, pokud by se kolegové z TOP 09 rozhodli mít vlastní klub, nebo vznikne jakýsi trojblok - KDU-ČSL jako třetí nejsilnější klub, TOP 09, která vytvoří vlastní klub, a ODS. I navenek to předsedové stran velmi pozitivně prezentují,“ řekl Horník Novinkám.

Horník tak narážel na možnou koalici ODS, TOP 09 a lidovců, která se podle kuloárních informací rýsuje do nadcházejících sněmovních voleb v roce 2021. „Nikoho nevyhazujeme. Stáli bychom o to, aby u nás kolegové z topky zůstali. Ale když budou mít nějaké přehnané požadavky, tak říkám odsaď podsaď,“ dodává.

Czernin: TOP 09 musí být vidět

Poslední zmiňovanou variantu přitom nevyloučil ani senátor a první místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin. Konečné rozhodnutí by podle něj mělo padnout v úterý odpoledne na jednání výkonného výboru strany.

Vystrčil nejspíš zůstane předsedou Senátu díky Tchaj-wanu

Volby do Senátu

Novinkám k tomu navíc dodal, že by mělo být předně vidět, že je strana v Senátu přítomna. „Počet našich senátorů se zvýšil o sto procent,“ zdůrazňoval s odkazem na rozšíření na čtyři zástupce TOP 09 v horní komoře. Nově by strana splňovala s jedním dalším senátorem i podmínku minimálně pěti zástupců pro vznik vlastního senátorského klubu.

TOP 09 se navíc snaží do svého klubu ”zlanařit” i některé senátory, které podporovala nebo spolunominovala. Jedním z nich je senátor za Prahu 6 Jiří Růžička. „Kdybych vám to řekl, tak byste věděl více než lidi z topky a od starostů,“ řekl Právu na dotaz, zda půjde se senátory TOP 09 do nového klubu.

Dodal, že nabídku dostal a zvažuje ji. „Bude záležet na tom, jak bude ten klub velký a jaké bude mít ambice,“ poznamenal Růžička, který je prvním místopředsedou Senátu.

Další posilou senátorského klubu TOP 09 by mohl být také nový senátor Jan Holásek, který byl zvolen za Hradecký demokratický klub, ale měl podporu i TOP 09. Zatím podle svých slov směřuje do klubu Senátor 21, ale pokud dojde k dohodě, může posílit i TOP 09. „Nevylučuji to, bude to na dohodě šéfů klubů TOP 09 a Senátor 21, ale zatím pracuji s tím, že budu v klubu Senátor 21,“ řekl Právu Holásek.

Horník: TOP 09 měla maximum 

Podle Horníka byla ale TOP 09 doposud slyšet v horní komoře dostatečně. „Pro Tomáše Czernina jsme vykomunikovali předsedu Komise pro krajany, o kterou hodně stál. A Jiří Růžička, který byl nominován za TOP 09 a STAN, se stal prvním místopředsedou Senátu. Dostali maximálně možného s dvou a půl senátorem. Takže bych to trochu mírnil, ale vím, že s jídlem roste chuť,“ uvedl.

Přehledně: Kdo dobyl Senát

Volby do Senátu

Jako nejzásadnější označuje Horník udržení jednotné středopravicové opozice vůči vládním stranám.

Boj o předsedu Senátu

Podle dosavadního uspořádání mají mít na základě výsledků voleb nejsilnější frakci právě Starostové společně s TOP 09, a to 28 členů. Případný přesun šestice senátorů by tak zamíchal i s rozložením sil jednotlivých klubů.

V případě, že by došlo na spojení TOP 09 a ODS, posílil by klub občanských demokratů ze současných 21 na 27 senátorů. A dosavadní šéf horní komory Miloš Vystrčil by tak svou pozici obhájil bez nutnosti širších dohod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám