Hlavní obsah

Pomoc, či zabití? Poslankyně ANO chce zavést eutanazii

Právo, Jan Martinek

Politici opět otevřeli diskusi o tom, zda bude v Česku možné legálně usmrcovat nevyléčitelně nemocné, trpící pacienty. Poslankyně Věra Procházková (ANO), která chce do začátku příštího roku předložit zákon, jenž by do českého právního řádu zavedl eutanazii, uspořádala ve Sněmovně konferenci, na které vystoupili experti z evropských zemí, kde je eutanazie už uzákoněná.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V parlamentu před časem debatovali i odpůrci eutanazie z lékařského a hospicového prostředí. Ti upozorňují na to, že nevyléčitelně nemocní už dnes, právě díky rozvoji paliativy, netrpí tak, aby museli z tohoto světa odcházet předčasně a s pomocí lékaře.

Procházková Právu řekla, že si chce především poslechnout argumenty expertů ze zemí, kde mají s eutanazií zkušenosti. „Čekáme na jejich rady. Do konce roku bych pak měla zákon předat legislativcům, v únoru by mohl být načten,“ sdělila Právu Procházková.

Povinnost lékaře je odstranit utrpení pacienta a někdy je ukončení jeho života to jediné, co můžete udělat
nizozemský lékař Johan Legemaate

V debatě uvedla, že k napsání zákona ji vedly dlouholeté zkušenosti anestezioložky a záchranářky, ale i z osobního života. „Když zemřela moje matka, řekla jsem si, že takovou smrt, jako měla ona, nikomu nepřeju,“ řekla.

Spolutvůrce zákona, pirátský poslanec Lukáš Bartoň, zdůraznil svobodu volby. „Žádný lékař nebude mít povinnost eutanazii provádět a pacient může učinit svou žádost pouze na základě všech informací o možnostech v terminálním stadiu nemoci. Pacient nesmí být při svém rozhodování pod tlakem finančním ani žádné zájmové skupiny a zákon musí mít pojistky proti zneužití.“

Lékař má pacienty zachraňovat, ne zabíjet
přední odborník na onkologii a hematologii Pavel Klener

Eutanazii legalizovaly postupně Belgie, Nizozemsko a Lucembursko, také některé státy USA. Ve Švýcarsku je povolena asistovaná sebevražda pod dohledem lékaře. V Belgii se eutanazie povoluje i malým dětem, pokud s tím souhlasí rodiče.

Nizozemská lékařka provedla eutanazii se sporným souhlasem. Soud ji zprostil obžaloby

Zahraniční

Ministr Vojtěch proti

Nizozemský lékař Johan Legemaate řekl, že v jeho zemi je eutanazie stále ilegální, existuje ale výjimka ze zákona v případě, že zákrok provede lékař a že jsou splněna veškerá kritéria náležité péče. O smrt z rukou lékaře musí pacient požádat, a to při plném vědomí. „Povinnost lékaře je odstranit utrpení pacienta a někdy je ukončení jeho života to jediné, co můžete udělat,“ řekl.

Obavy ze zneužití odmítl. Veškeré případy eutanazie v Nizozemsku podle něj bedlivě sleduje revizní komise, a pokud najde pochybení, předává případ státnímu zástupci. V loňském roce bylo v Nizozemsku podle něj takto usmrceno 6100 pacientů z celkových 18 tisíc žádostí o eutanazii a pouze v šesti případech komise uznala, že zřejmě nebyla splněna všechna kritéria. Ani jeden z těchto šesti případů podle něj nakonec neskončil před soudem.

Dnes je také možné využít institut dříve vysloveného přání, což znamená, že umírající pacient vysloví přání, aby ho lékaři odpojili od přístrojů a neresuscitovali
ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Mezi odpůrce eutanazie patří například přední odborník na onkologii a hematologii Pavel Klener. „Nejsem zastáncem eutanazie z mnoha důvodů. Lékař má pacienty zachraňovat, ne zabíjet,“ řekl Právu. Podle něj se dá tento institut zneužít. „Argument svobodného rozhodnutí například u pacientů s Alzheimerovou chorobou nefunguje,“ dodal. Moderní medicína si podle něj už umí s bolestí a utrpením poradit.

Odpůrcem je i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Ve stanovisku pro Právo zopakoval, že není zastáncem jejího uzákonění, jeho resort primárně podporuje kvalitní hospicovou péči. „Dnes je také možné využít institut dříve vysloveného přání, což znamená, že umírající pacient vysloví přání, aby ho lékaři odpojili od přístrojů a neresuscitovali. V novele zákona o zdravotních službách ho chceme ještě zpřesnit,“ napsal ministr.

Musíme se rozhodnout, jestli půjdeme cestou odstranění problémů, nebo odstranění člověka. Když člověk miluje a je milován, vůbec na eutanazii nepomyslí
lékařka a zakladatelka českého hospicového hnutí Marie Svatošová

Na iniciativu Procházkové zareagovala poslankyně lidovců Pavla Golasowská, která do Sněmovny před časem též sezvala odborníky, kteří jsou naopak odpůrci takového zákona. Nápady na uzákonění eutanazie velmi kritizovala lékařka a zakladatelka českého hospicového hnutí Marie Svatošová, která je držitelkou dvou vyznamenání od prezidentů Václava Havla a Miloše Zemana.

„Musíme se rozhodnout, jestli půjdeme cestou odstranění problémů, nebo odstranění člověka. Druhá cesta je pohodlná, rychlá a levná. Jistě je to velmi lákavé pro pojišťovny, jedna smrtící injekce za pár korun,“ nebrala si servítky. Příčiny v celospolečenské podpoře takového zákona jsou podle ní jak v medicínské, tak v osobní rovině. „Nepotřebujeme zákon o eutanazii, ale kvalitní a dostupnou paliativní péči a uzdravení mezilidských vztahů,“ řekla.

Pojďme péči zlepšovat, ne zabíjet bezmocné
Robert Huneš, prezidenta Asociace zakladatelů hospicové paliativní péče

Právě rozvrácené vztahy mohou podle Svatošové za podporu eutanazie. „Dětem se zametá cestička, platí se za ně dluhy a pak by se, chudáci, měly starat o staré rodiče? Rodič bude mít možnost uklidit se dětem z cesty a ty se budou možná nedočkavě těšit na dědictví,“ uvedla. „Když člověk miluje a je milován, vůbec na eutanazii nepomyslí,“ dodala Svatošová.

V Nizozemsku připravují návrh eutanazie pro „unavené životem”

Evropa

Oddělení porážek?

Také podle Roberta Huneše, prezidenta Asociace zakladatelů hospicové paliativní péče a odpůrce eutanazie, může za současné volání po „milosrdné smrti“ spíše strach z umírání, opuštěnost a pocit, že jsme na obtíž.

„Pojďme péči zlepšovat, ne zabíjet bezmocné,“ řekl Huneš, který pak v nadsázce uvedl, že po zavedení zákona o eutanazii by mohlo v nemocnicích vzniknout „oddělení porážek“ a mobilní týmy, které budou eutanazii u pacientů doma provádět, by si mohly po vzoru policie dát na auta nápis „Pomáhat a utrácet“.

Debaty se zúčastnil také nizozemský lékař Theo A. Boer, který mluvil například o případu pacientky, která se při eutanazii začala vzpouzet a kterou museli personál a příbuzní přikurtovat, aby její usmrcení dokončili.

„Doktoři, kteří provádějí eutanazii, často říkají, že pokud budou někdy mít rakovinu s metastázemi, chtějí mít paliativní léčbu v jiné zemi,“ řekl Boer. O eutanazii v Nizozemsku podle něj žádají i autisté či nevidomí.

Australský stát Viktorie začal povolovat eutanazii

Svět

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám