Hlavní obsah

Z ČSSD zní podpora pro Pavla, ale bez „posvěcení“ strany

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv se ČSSD k prezidentským volbám dosud jasně nevyjádřila, někteří její čelní představitelé přiznávají, že ve druhém kole podpoří generála Petra Pavla proti šéfovi ANO Andreji Babišovi. Místopředseda sociální demokracie Karel Machovec míní, že Babiš se už naškodil dost.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo ČSSD (ilustrační foto)

Článek

Otázka volby je pro sociální demokraty citlivá vzhledem k tomu, že jí k Babišovi uteklo mnoho voličů. Jednoznačné stanovisko ke druhému kolu voleb hlavy státu sociální demokracie zatím nevydala a možná ani nevydá, stejně jako to neudělala v prvním kole, když odstoupil šéf odborářů Josef Středula.

Předseda strany Michal Šmarda pouze napsal na Facebooku: „Pevně věřím, že ve druhém kole zvítězí kandidát, který bude představovat záruku demokracie, svobody a bezpečnosti v naší zemi a dá záruky pevného ukotvení České republiky ve strukturách EU a NATO.“

Na otázku, koho tedy bude volit, Novinkám v neděli napsal: „Podrobnější vyjádření budu dávat až příští týden.“

Podraz a útěk, ČSSD je zklamaná ze Středuly

Prezidentské volby

Oproti tomu Machovec už má o své volbě jasno teď. „Mám to rozmyšleno. Budu volit Petra Pavla. Andreje Babiše příliš dobře znám na to, abych ho mohl volit,“ řekl Novinkám.

S kritikou za to, že se na kandidátovi shoduje s pravicovou vládou Petra Fialy (ODS), počítá. „Určitě nás z toho někdo nařkne. Ale upřímně, Andrej Babiš způsobil této zemi za poslední roky tolik zla a tolik špatných věcí, že si myslím, že v tomto případě je ta volba alespoň z mého hlediska zcela jasná,“ dodal Machovec.

Těm, kdo s ním nesouhlasí, by pak připomněl, jak se Babiš choval k ČSSD, když s ní seděl ve vládě. „Jak urážel představitele ČSSD, dělal z nich blbce, vymyslel kauzu lithium, nikdy nic neprokázal… Jak se do lesa volá, tak se občas z lesa ozývá. Tak teď se ozývá,“ uzavřel.

Bruzl: Souboj pravičáka s populistou

Stejně jasno má i místopředseda ČSSD Igor Bruzl. „Mrzí mě, že v prezidentské volbě chybí reprezentant levice, druhé kolo tak bude soubojem pravicového kandidáta s populistou. Umím si představit politickou spolupráci s řadou zástupců hnutí ANO, avšak NIKDY a za ŽÁDNÝCH okolností s Andrejem Babišem. Proto budu volit jeho soupeře,“ napsal na Twitter.

Dodal zároveň, že strana by podle jeho mínění neměla svým členům dávat v tomto případě doporučení, koho volit. „Není to náš kandidát, proto nechť každý volí podle svého uvážení,“ uvedl.

Petra Pavla bude volit také poslední senátor sociální demokracie Petr Vícha, který přitom sedí s hnutím ANO v senátorském klubu. Novinkám prozradil, že pro Pavla hlasoval už v prvním kole.

Volit jej bude také bývalý senátor a exministr spravedlnosti Jiří Dienstbier a bývalý eurokomisař a ředitel think-tanku ČSSD Masarykovy demokratické akademie Vladimír Špidla. „Andrej Babiš by měl v rukou příliš moci,“ vysvětlil svůj postoj pro Novinky.

Pavlovi hodí svůj hlas i bývalý místopředseda ČSSD a exministr zahraničí Tomáš Petříček. „I když nemusím se vším souhlasit, tak budu volit Petra Pavla,“ napsal na Twitter.

Odborníci: To nejhorší, co jsme zatím viděli. Babiš parazituje na strachu z války

Prezidentské volby

Místopředseda ČSSD a pardubický hejtman Martin Netolický své preference prozradit zatím nechtěl. „Sám s definitivním rozhodnutím vyčkám do druhého, tedy příštího týdne,“ napsal Novinkám.

Podle něj je nyní nejdůležitější, aby se lidé nenechali znechutit a přišli do druhého kola. Kampaň očekává velmi tvrdou a nechutnou. „Zdá se, že se nám oba kandidáti obnaží v tom dobrém i špatném. Mrzí mě, že místo programových otázek se jde do osobních útoků. Určitě bych nepropadal nějaké euforii. Z prvního kola je vidět, jak propastný je rozdíl mezi venkovskými oblastmi a městy,“ poznamenal.

ČSSD podporovala v kampani odborového předáka Josefa Středulu, ten se však pět dní před volbami kandidatury vzdal ve prospěch bývalé rektorky Mendelovy univerzity Danuše Nerudové. Ta skončila třetí s necelými 14 procenty. Do druhého kola postoupil Pavel s 35,3 procenta a Babiš s 35 procenty. Podle sociologů Babiše volilo kromě voličů hnutí ANO také mnoho bývalých voličů ČSSD, SPD či Přísahy.

Sociologové: Babiš ulovil voliče SPD, Přísahy a ČSSD. Teď rozhodnou debaty

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám