Hlavní obsah

Vzestup epidemie se poslední dny zastavil

Nárůst počtu nově potvrzených případů se zastavil. Křivka ukazující průměrnou týdenní incidenci na 100 tisíc obyvatel poslední dva týdny poměrně strmě rostla a celorepublikově se dostala na 15 případů, přičemž v některých regionech jsou čísla ještě výrazně vyšší.

Článek

V úterý se incidence, která je momentálně pro vládu klíčovým ukazatelem, dostala na zmíněných 15 případů na 100 tisíc lidí. Následně se však růst zastavil. Ve srovnání s minulým týdnem jsou denní přírůstky v absolutních číslech nižší. Jde však zřejmě jen o výkyv.

„Určitě je pravdou, že tento týden počty dál neeskalují, epidemie není na nějakém zásadním vzestupném trendu, což bychom viděli, protože počet ve čtvrtek provedených testů byl vyšší než v předchozích dnech,” okomentoval pro Novinky výkyv ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Podle něj ovšem nemá téměř cenu denní výkyvy hodnotit. „Všímejme si jich, ale dívejme se na sedmidenní trend. Ten nám říká, že se v podstatě nic nemění. Nákaza nezmizela, osciluje na zvýšených hodnotách, šíří se mezi mladými lidmi a mírně to narůstá, zejména v Praze a přilehlých okresech Středočeského kraje,” dodal.

Kleslo i reprodukční číslo, které tento týden vystoupalo až na 1,45, zatímco aktuálně je na hodnotě 1,31. Ukazatel udává, kolik osob může potenciálně infikovat člověk s potvrzenou nákazou. Při současné situace pak podle Duška nemá cenu hodnotit ani poklesy čísla R.

Zastavil se růst incidenčního čísla v nejzasaženějších regionech, kterými jsou Praha, kde je průměrná týdenní incidence 41 případů na 100 tisíc obyvatel, a Plzeňský kraj s incidencí 37 případů.

Čísla sice rostou v některých dalších regionech, ale nijak závratně. Zda se trend stagnace potvrdí, ukáže naplno příští týden. Šéf zdravotnických statistiků Dušek očekává, že po víkendu čísla opět mírně narostou a hodnoty budou oscilovat okolo těch současných.

Nadále pokračuje i očkování, přičemž sedmidenní průměr vykázaných vakcín se pohybuje kolem 75 tisíc a kompletní očkování mají již více než čtyři miliony Čechů.

Očkování již chrání více než čtyři miliony Čechů

Domácí

Navzdory tomu, že v uplynulých dnech a týdnech počty potvrzených případů rostly, počet osob, které byly s covidem hospitalizovány, se prakticky nezměnil a po celou dobu se pohybuje kolem tří desítek pacientů. Ve vážném stavu pak zůstávají jednotlivci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám