Hlavní obsah

Vzdejte se poslaneckého mandátu, vyzve ČSSD Ratha

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální demokraté plánují vyslat výzvu obviněnému bývalému hejtmanovi Davidu Rathovi. Na sobotním jednání nejvyššího orgánu mezi sjezdy, ústředního výkonného výboru (ÚVV), chce ČSSD vyzvat Ratha usnesením, aby se vzdal poslaneckého mandátu.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka s předsedou klubu Jeronýmem Tejcem

Článek

„Připravíme návrh usnesení, ve kterém vyzveme Davida Ratha, aby složil poslanecký mandát,“ řekl ve čtvrtek Právu předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka. „Platí, že by se David Rath měl hájit mimo politiku,“ doplnil pak na tiskové konferenci před poslední „prezidentskou“ debatou v režii ČSSD pořádanou v Praze v Kulturním domě Vltavská.

Výzvu chtějí sociální demokraté přijmout i přes to, že nyní už není Rath členem strany. Sobotka postup odůvodnil tím, že poslanec byl zvolen na kandidátce ČSSD. A připomněl, že podobně sociální demokracie postupovala i v případě expředsedy Jiřího Paroubka a poslance Jiřího Šlégra, když opustili stranické řady.

Špičky strany chtějí obviněným pozastavit členství

Už v pátek ráno se případem budou zabývat špičky ČSSD na jednání politického grémia. Řešit se bude osud členů strany, kteří jsou obviněni. „Předpokládám, že si uděláme určitý přehled, kterých členů se kauza týká,“ uvedl Sobotka.

Pokud některý z obviněných doposud nepozastavil členství v ČSSD, učiní tak podle stranického lídra v pátek vpodvečer předsednictvo sociální demokracie na jednání v Lidovém domě. „Předsednictvo by v takových případech přijalo usnesení, kterým by členství pozastavilo,“ uvedl Sobotka.

Návrh na pozastavení členství v ČSSD ředitelce kladenské nemocnice Kateřině Pancové a bývalému poslanci ODS Petru Kottovi pro jednání předsednictva už předložila středočeská ČSSD vedená Rathovým spojencem Richardem Dolejšem. Pancová má být vyškrtnuta i z kandidátky pro krajské volby. Rath už z ČSSD vystoupil.

Zaorálek: nešlo o zneužití europeněz

Místopředseda soc. dem. Lubomír Zaorálek se pak pustil do ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Vznesl obvinění, že Rathovu kauzu účelově zneužívá. Kalousek uvedl, že ČSSD ohrožuje čerpání evropských peněz.

Zaorálek tvrdí, že v případě Rathovy aféry nejde o evropské peníze. Finance na opravu zámku v Buštěhradě nebyly podle něj uvolněny a dotace nebyla schválena. „V této chvíli žádná dotace na buštěhradský zámek schválena nebyla,“ prohlásil Zaorálek, který trvá na tom, že v Rathově případě nedošlo k zpronevěře europeněz.  „Nevidím tam, že by docházelo k defraudaci evropských peněz,“ soudí Zaorálek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám