Hlavní obsah

Vedení krajského úřadu čeká po zatčení Ratha personální zemětřesení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zuzana Moravčíková (ČSSD), která byla ve středu pověřena vedením Středočeského kraje, chystá na úřadu personální změny, které by měly postihnout nejbližší spolupracovníky bývalého hejtmana Davida Ratha stíhaného kvůli převzetí úplatku. Kolika lidí se změny dotknou, bude podle Moravčíkové jasné až podle policejního vyšetřování celého případu. Změny ve vedení kraje chce i středočeská ODS.

Foto: Milan Malíček, Právo

Deska na středočeském hejtmanství

Článek

"Nebudou pro mě pracovat lidé, kteří byli v blízkosti hejtmana," uvedla Moravčíková s tím, že by ale na druhou stranu nechtěla "zatřást" s celým krajským úřadem. Proto by se personální obměna měla týkat jen jejího nejbližšího okolí.

"Musím si vytvořit kabinet, kterému budu moci věřit," dodala. Kdo konkrétně bude muset odejít, neuvedla.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zuzana Moravčíková (ČSSD)

Pověřená hejtmanka už ve středu novinářům řekla, že nechá prověřit čerpání a uzavírání smluv z regionálního operačního programu. Přednostně se chce zaměřit na plán rekonstrukce buštěhradského zámku, který je předmětem zájmu detektivů. Pokud se prokáže, že někteří úředníci jsou s těmito kauzami spjati, budou muset z úřadu odejít. "Zatím ale nemám indicie, že je za tím někdo z úředníků," dodala.

Nejde o selhání jedince, tvrdí ODS

Středočeská ODS chce po zatčení bývalého hejtmana Davida Ratha zvoleného za ČSSD rychle svolat jednání zastupitelstva a rekonstruovat vedení kraje. Právě zastupitelstvo by případně mohlo Moravčíkovou v čele kraje potvrdit. To se však příliš nelíbí ODS.

Není to selhání jedince, o věcech nerozhodoval on sám, ale vždy potřeboval souhlas radních a zastupitelů ČSSD a KSČM
Raduan Nwelati (ODS) o Davidu Rathovi<br/>

"V čele kraje by měla stát osoba, která bude mít plná práva v rozsahu pravomocí hejtmana, aby nedocházelo k poškozování zájmů kraje. Požadujeme rekonstrukci Výboru regionální rady kvůli plné zodpovědnosti za možné zneužití evropských fondů," uvedl předseda klubu zastupitelů ODS Ladislav Kutík s tím, že současnou situaci nehodlají zneužívat k politickým cílům.

"Chceme být konstruktivní, aby se zajistilo čerpání peněz z EU a zajistil se chod kraje," dodal Kutík.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Zástupci středočeské ODS. U mikrofonu mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati

ODS zároveň tvrdí, že nejde o selhání jedince, ale o chyby v systému, protože Rath nerozhodoval o zakázkách sám. „Nechci tuto situaci využívat k politické mstě. Nyní se ale množí vystoupení sociálních demokratů, že s jednáním hejtmana Ratha nesouhlasili, ale nikdy jsem na jednání zastupitelstva takový jejich nesouhlas nezaznamenal. Není to selhání jedince, o věcech nerozhodoval on sám, ale vždy potřeboval souhlas radních a zastupitelů ČSSD a KSČM, kteří s ním na radě a zastupitelstvu hlasovali. Nepamatuji si, že by proti Rathovi někdo hlasoval,“ uvedl Raduan Nwelati, lídr kandidátky ODS do krajských voleb.

I Moravčíková seděla v radě kraje, vadí opozici

Podle něj s Rathem spolupracovala a hlasovala i nyní pověřená hejtmanka Moravčíková. „I ona seděla v radě kraje a měla informace o projektech a výběrových řízení,“ dodal Nwelati. „Stabilizací kraje není odchod jedné osoby, ale výměna všech lidí, kteří s Rathem spolurozhodovali,“ dodal krajský zastupitel Dan Jiránek (ODS).  Na tiskové konferenci středočeské ODS také zaznělo, že se by se měl kraj přidat k trestnímu oznámení a žalobě na Ratha a spol., aby kraj žádal náhradu škod.

Vedení sociálních demokratů ve středních Čechách by Moravčíkovou chtělo nejen v čele hejtmanství, ale také v čele stranické kandidátky pro podzimní krajské volby, kterou dosud rovněž vedl Rath. O změnách na kandidátce ale bude ČSSD ještě jednat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám