Hlavní obsah

Vzácné stroje z vyhořelé krnovské textilky jsou zachráněny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzácné tkalcovské stroje, které téměř před šesti lety poškodil úmyslně založený požár v bývalé krnovské textilce Karnola, která je národní kulturní památkou, jsou opravené. Podařilo se to třem bývalým karnoláckým seřizovačům Josefovi Vojkůvkovi, Rudolfu Klimenkovi a Jiřímu Šurmanovi.

Tkalcovské strojeVideo: Archiv MÚ Krnov

 
Článek

Pod dohledem památkářů je začali opravovat letos v květnu a nyní je již ta nejzásadnější část záchrany deseti historických strojů hotová, dodělávat se budou už jen drobnosti.

„Nejnáročnější byla oprava těch tkalcovských strojů. Museli jsme je celé rozebrat a znovu poskládat. Uvnitř strojů byl hrozný nepořádek. Když v dílně hořelo, tak oheň pohltil i stropy a do strojů napadala omítka, ale také elektrické vedení. Museli jsme to vyčistit a zpět poskládat,“ popisoval Právu pětasedmdesátiletý Josef Vojkůvka.

Vyučili se v Karnole

Dodal, že štěstí bylo, že všichni tři, kteří se na opravě podíleli, v Karnole pracovali.

„Proto jsme do toho šli a městu svoje služby nabídli. Já například jsem se v Karnole vyučil jako seřizovač textilních strojů a po vyučení jsem zde dělal jako přadlák a vedoucí provozu až do uzavření textilky, což bylo v roce 1997,“ líčil.

V Krnově hořela národní kulturní památka, někdejší textilka Karnola

Krimi

Trojice nyní opravovala nejen kovové historické stroje, ale také dva dřevěné, které mají nějaké díly i ohořelé.

„Kovové části nebylo potřeba vyměnit, měnili jsme jen hnací řemeny, které při požáru shořely. Naštěstí jsme je našli v náhradních dílech. Nyní jsou stroje spraveny do pohledového stavu a některé jdou i mechanicky ovládat pomocí kliky,“ ukazoval seřizovač.

Práce ale ještě nekončí. Na stroje je například potřeba nasadit osnovy a útky, aby šlo vidět, jak vzniká látka. Mluvčí města Dita Círová upozornila, že se také musí obnovit regály s cívkami, aby to v památkově chráněné dílně vypadalo, jako tehdy, když se zde pracovalo.

„Časem přibydou i vzácné vzorníky látek, jejichž záchrana ještě probíhá. Podle finančních možností města se budou i měnit ohořelé dřevěné díly na strojích,“ sdělila mluvčí.

Foto: archiv MÚ Krnov

Bývalí karnoláčtí seřizovači při záchraně vzácných tkalcovských strojů.

Prohlídky pro veřejnost

Do zachráněné krnovské Karnoly se bude moci již brzy podívat i veřejnost. Připraveny jsou totiž dvě komentované prohlídky, a to v sobotu 16. září od 10 a od 11 hodin.

Před požárem, který bývalou textilku zachvátil 20. prosince 2017, byla dílna ve stavu z posledního pracovního dne. V Česku i střední Evropě představovala unikát. Policie zjistila, že památku podpálili dva čtrnáctiletí školáci.

Oheň způsobil škodu přes 19 milionů korun. Záchranné práce na objektu zatím stály 14,6 milionu korun. Téměř desetimilionovou dotaci městu poskytl Moravskoslezský kraj. Z ní budou uhrazeny i práce na strojích.

Textilka Karnola, původně továrna na sukna Alois Larisch a synové, má počátek v první polovině 19. století. V roce 1997 továrna zkrachovala, ale městu se podařilo část areálu odkoupit. Národní kulturní památkou se stala 4. března 2003.

V Krnově vyklízejí textilku Karnola, kterou zapálili dva 14letí. Chystají se opravy

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám