Hlavní obsah

V Krnově vyklízejí textilku Karnola, kterou zapálili dva 14letí. Chystají se opravy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pracovníci krnovských technických služeb začali ve středu 12. ledna vyklízet vyhořelou bývalou textilku Karnola. Národní kulturní památku poničil rozsáhlý požár z 20. prosince 2017, který úmyslně založili dva 14letí kluci. Ve vzorkovně budou v následujících měsících probíhat stavební práce zaměřené na odstranění havarijního stavu. Po skončení stavebních prací by mělo dojít na opravu historických strojů.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Vyhořelá bývalá krnovská textilka Karnola zvenku.

Článek

„Dnes tady začaly vyklízecí práce části objektu B, do kterého bude přesunuto vybavení vyhořelé dezinatury (vzorkovna), které lze přenést. Stroje, se kterými se nedá hnout, tak zůstanou na místě a budou očištěny stlačeným vzduchem od nejhoršího prachu,“ ukazoval Právu Pavel Hanzel z krnovského odboru investic a správy majetku.

Vítěze rada města vybere do 14 dnů
krnovská mluvčí Dita Círová

Upozornil, že před vlastním zahájením stavebních prací budou stroje zahaleny ochrannou konstrukcí a plachtou, aby nedošlo k jejich poškození.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Musí být vyměněny i stropy a podlahy. Prohořely

Vyklízecí práce v dezinatuře potrvají do konce ledna, pak už nastoupí stavebníci.

Ti by měli být hotovi do konce letošního července. Krnovská radnice ale ještě musí vybrat firmu, která opravy udělá.

Nedozírné historické škody. V Krnově vyhořela národní kulturní památka, textilka Karnola

Krimi

„O městskou zakázku je mezi firmami zájem, do zadávacího řízení se jich přihlásilo šest. Vítěze rada města vybere do 14 dnů,“ upřesnila krnovská mluvčí Dita Círová s tím, že stavební činnosti se soustředí hlavně do podlaží vzorkovny.

Dojde zde k výměně trámů a sloupů poškozených požárem, nové budou podlahy a stropy, v plánu je i vytvoření replik původního skladu matric a denní místnosti.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Poté, co bude opraven objekt, přijdou na řadu stroje.

Stropy se budou opravovat i v přízemí a v patře nad dezinaturou, kde se stavbaři soustředí i na výměnu podlahy a repasi ocelových oken poškozených při požáru. V obou patrech proběhne výměna omítek, vymaluje se tam a budou tam nové kompletní rozvody.

Předpokládaná cena prací je 16,5 milionu korun. Město získalo z Moravskoslezského kraje 10milionovou dotaci, z níž na tyto práce může být použito až 7,5 milionu korun.

Za požár kulturní památky Karnola v Krnově čeká dva kluky výchovný postih

Krimi

Po skončení stavebních prací nastoupí restaurátoři a opraví historické stroje. Vrátí se i některé vzácné zachráněné vzorníky. Vše by mělo být hotovo do konce letošního roku. Pak se krnovské městské muzeum rozhodne, jakým způsobem zde budou probíhat komentované prohlídky.

Reklama

Výběr článků

Načítám