Hlavní obsah

Vyšší rodičovská o 50 tisíc dětem narozeným od ledna, schválila vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po měsících dohadování vláda konečně schválila novou podobu rodičovského příspěvku. Ze 300 tisíc se zvýší na 350 tisíc korun, a to pro rodiče dětí, které se narodí od 1. ledna 2024. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) vládě sice navrhl, aby alespoň 30 tisíc navíc dostali i rodiče dětí narozených v druhé půlce letošního roku, ale nepochodil.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Článek

Vláda také zkrátila dobu, po kterou mohou rodiče příspěvek čerpat, a to ze čtyř na tři roky.

„Dohodli jsme se na vládě, že dojde ke zvýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun od 1. 1. 2024 a dojde ke zkrácení doby čerpání, která bude tři roky,“ oznámil po bezmála osmihodinovém jednání vlády Jurečka.

Zkrácení maximální doby čerpání příspěvku o rok na tři roky se podle něj potřeb rodin nedotkne. „Pokud se rodič rozhodne z mnoha různých důvodů být s dítětem déle, tak bude moci i ve čtvrtém roce pečovat o dítě, ale nebude tam to pobírání rodičovského příspěvku,“ konstatoval Jurečka.

Nadále bude platit také možnost vyčerpat příspěvek rychleji, nejkratší doba čerpání zůstane jeden rok. Zkrácení doby čerpání by se mělo vztahovat až na děti, které se narodí od ledna 2024.

Vláda schválila konsolidační balíček beze změn, oznámil Fiala

Domácí

Je to kompromis, ohodnotil Fiala

Původně chtěl Jurečka přidat také 30 tisíc korun rodičům dětí, které se narodí letos od 1. července. Návrh však neprosadil, a to ani přesto, že jej podporovala část STAN a Piráti. Proti návrhu se stavěla ODS a TOP 09, jež prosazovaly opatření, která se dotknou státního rozpočtu co nejméně.

Premiér Petr Fiala (ODS) označil výsledek za kompromis. „ODS byla v tomto směru poměrně skeptická. Skutečně to dopad na státní rozpočet nějaký má. My jsme proto při těch jednáních prosazovali, abychom měli na paměti základní cíl, abychom usnadnili těm, kteří mají dítě, možnost nástupu do práce, aby sladili svůj rodinný život a péči o dítě s možností být zaměstnáni,“ uvedl premiér.

Jurečka přiznal, že jednání nebyla jednoduchá. „Ale je to pozitivní zpráva pro rodiče, kterým se dítě za pár měsíců narodí nebo kteří budou mít děti v dalších letech. Je to investice do budoucnosti, podpora rodičů, kteří se starají. Je to kompenzace toho, že jsou doma a nemají možnost výdělku,“ dodal Jurečka.

Vláda schválila transformaci pošty

Domácí

Jeho původní návrh přitom podporovali i Piráti, kteří chtěli rodinám dětí narozených v červenci dát 30 tisíc korun, rodičům loňských dětí 10 tisíc korun. Pro stát to podle místopředsedkyně Sněmovny Olgy Richterové mělo znamenalo navíc náklady o 4,2 miliardy korun.

Strana zdůraznila, že hodnota příspěvku kvůli inflaci klesla o 100 tisíc korun a dohoda na navýšení o 50 tisíc korun je tak jen částečným dorovnáním propadu.

Rodičovský příspěvek se naposledy zvedl v roce 2020 o 80 tisíc korun na 300 tisíc. Rodiče mohli dosud sumu čerpat po měsíčních částkách do čtyř let věku dítěte. Čím vyšší je měsíční částka, tím rychleji se suma vybere. Měsíčně je možné pobírat až 70 procent základu výdělku. Loni činily výdaje na rodičovské příspěvky 33 miliard korun.

Proti selekci rodičů na ty, kteří na příspěvek dosáhnou, a na ty, kteří ne, se na petici za rodičovský příspěvek pro všechny, kteří budou k 1. lednu čerpat, podepsalo do středy skoro 24 tisíc lidí.

Vládní brzda zpomalí růst penzí o stovky

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám