Hlavní obsah

Vláda schválila transformaci pošty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda schválila transformaci pošty, oznámil ve středu na tiskové konferenci po jednání vlády ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Vydělí se z ní provozovatel logistiky. Zbývající podnik bude podle ministra kontaktním místem státu s občanem. Také řekl, že na záchranu České pošty bude muset stát v letech 2024 až 2026 dát 4,5 miliardy korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Vít Rakušan

Článek

Po rozdělení pošty bude státní podnik sloužit jako kontaktní místo občana se státem. Měl by mimo jiné umožnit řešení digitální agendy lidem, kteří k ní sami nemají přístup, mohl by také zajišťovat služby, na které stát kvůli redukci agend nebude mít dostatečné personální kapacity.

Rakušan zdůraznil, že za hlavní výhodu považuje širokou pobočkovou síť, která může lidem v regionech přiblížit státní služby.

Pobočková síť pošty by také podle Rakušana mohla sloužit jako infrastruktura, kterou by mohli využívat i soukromí klienti. Jako příklad zmínil zajištění výběru hotovosti v místech, kde se bankám nevyplatí provozovat bankomaty. Podrobnosti, včetně konkrétních projektů, chce představit ve čtvrtek na tiskové konferenci.

Rakušan: Řez poštou byl nutný, i když body nenese

Domácí

Česká pošta je v posledních pěti letech ztrátová kvůli úbytku provozu i nedostatečné úhradě nákladů státem. Loni zvýšila ztrátu o 1,044 miliardy na 1,725 miliardy korun.

Rakušan řekl, že letos je výhled hospodaření lepší. Provozní výsledek hospodaření by se měl stabilizovat v roce 2025, dodal.

Podle ministra vnitra bude do budoucna také nutné nově definovat služby, které stát bude vyžadovat od České pošty, Rakušan řekl, že nemá smysl udržovat agendy, které se využívají jen minimálně, ale představují finanční zátěž.

Vláda schválila konsolidační balíček beze změn, oznámil Fiala

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám