Hlavní obsah

Vysoký zájem o volby? Ani tentokrát se nekonal, účast byla standardní

Ani mobilizace stran těsně před volebním víkendem nezviklala tolik lidí, jak by se z pátečních optimistických odhadů mohlo zdát. Volební účast letos dosáhla necelých 61 procent, tedy podobně jako při posledních sněmovních volbách v roce 2013. Nejvyšší účast byla tradičně v Praze. V historii dorazilo k urnám nejvíc voličů v roce 1996.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj účasti u voleb do poslanecké sněmovny

Článek

V pátek to vypadalo na rekordně vysoký zájem, v sobotu však tradičně opadl. Přesto leccos napovídalo, že nízká volební účast letos nehrozí - před polednem hlásila nadpoloviční účast většina krajů v Česku, na několika místech to bylo až 60 procent. [celá zpráva]

Řada politiků lidem za zájem krátce po ukončení voleb děkovala.

Výsledné číslo nakonec nijak zvlášť překvapivé není, v kontextu historie účastí ve sněmovních volbách samostatné České republiky je to víceméně průměr - 60,84 procenta. Volby tak letos zaujaly víc voličů než ty předčasné v roce 2013.

Nejvyšší účast byla letos tradičně v hlavním městě Praze, kde podle průběžných výsledků dorazilo k urnám asi 67 procent oprávněných voličů. Nejnižší číslo hlásí Karlovarský a Ústecký kraj, kde se účast pohybovala jen kolem 52 procent.

Vůbec nejnižší volební účast byla v roce 2002, kdy klesla na 58 procent, nejvyšší naopak hned u prvních voleb v roce 1996 - 76,4 procenta. Druhý nejhorší výsledek ve smyslu účasti měly poslední sněmovní volby v roce 2013, kdy k urnám přišlo jen 59,5 procenta oprávněných voličů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám