Hlavní obsah

Volební účast ve většině krajů byla před polednem kolem 50 procent

Přes padesát procent hlásila volební účast před polednem většina krajů v Česku. Na některých místech to bylo až 60 procent. Vyplývá to z informací jednotlivých krajů a obcí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Volby v Praze na Vinohradech na ZŠ Sázavská

Článek

Volební účast v hlavním městě se v sobotu dopoledne pohybovala podle zpráv z jednotlivých radnic nad 50 procenty. V Praze 11 vystoupala účast dokonce již na 57 procent. Třeba Praha 6 hlásila 55,65 procenta a Praha 5 54,3 procenta. Také v řadě měst Středočeského kraje již odvolila více než polovina lidí. Například Kolín hlásí 53 procent, Příbram a Mělník shodně 51 a Beroun s Benešovem rovných 50 procent.

I v Karlovarském kraji se dopoledne blížila účast k 50 procentům. V Karlových Varech mají některé okrsky zatím jen 32 procent, ale jiné už dosahují 47 procent. V lázeňském městě evidují nad rámec svých voličů i hodně lidí s voličskými průkazy.

V Plzeňském kraji se podle Jana Nového z krajského úřadu účast pohybuje také kolem 50 procent. "O něco nižší je například na Tachovsku - kolem 40 procent, naopak v Plzni je zase vyšší - zhruba kolem 55 procent," řekl. Desítky přespolních voličů s voličskými průkazy zaznamenávají rekreační oblasti na Šumavě. Slunečné počasí tam láká turisty, takže například v Modravě jich přišlo více než místních.

Foto: David Taneček, ČTK

První den voleb v Základní škole Štefcova v Hradci Králové.

Rovněž v Moravskoslezském kraji se účast blíží 50 procentům, řekla mluvčí krajského úřadu Miroslava Chlebounová. Například v Českém Těšíně odvolilo 47,4 procenta oprávněných voličů. "Nejvyšší účast hlásí volební místnost číslo 5 v Základní škole Ostravská, kde svého volebního práva využilo přes 52 procent zapsaných," řekla mluvčí radnice Dorota Havlíková.

V Libereckém kraji je účast kolem 40 až 50 procent, a je tak vyšší než před čtyřmi lety. Třeba v České Lípě na ZŠ Pátova nebo na jednom z okrsků v Mozartově ulici v Jablonci mělo v 10:00 odvoleno přes 53 procent zapsaných voličů. V Jilemnici a Mimoni jsou souběžně s volbami i místní referenda, kde je účast o něco nižší.

V Olomouckém kraji sice v sobotu již byla účast nižší než v pátek, ale stále přicházela řada lidí. Podle Ľubici Koláčkové z krajského úřadu dosavadní účast v kraji přesáhla 45 procent. "Účast je u nás nyní 49,3 procenta. Řekl bych, že je obdobná jako při předchozích parlamentních volbách," řekl ČTK člen komise ZŠ Za Mlýnem v Přerově.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Volby v obci Suchá Loz na Uherskohradišťsku

Ve Zlínském kraji přišlo ve Zlíně dopoledne odevzdat hlas přes 51 procent voličů. V Kroměříži dorazila podle mluvčího radnice Jana Vondráška do 10:30 k volebním urnám zhruba polovina voličů. V Uherském Hradišti činila účast 51,2 procenta. V Jihomoravském kraji byla již k 10:00 účast 48,2 procenta. Nejvíce voličů přišlo v Boskovicích na Blanensku, kde volilo 55 procent lidí.

V okrscích na Vysočině účast k sobotním 10:00 překročila 50 procent. "Nejméně voličů chodilo v pátek večer, ale od rána chodí neustále. Účast bude určitě vyšší než při minulých volbách," řekl Josef Fučík z komise v Domě s pečovatelskou službou v Pelhřimově.

V Ústeckém kraji podle odhadů komisí odvolily více než dvě pětiny lidí. V Litoměřicích účast v některých okrscích překročila i 50 procent. "Z minulosti víme, že řada lidí chodí ještě po obědě na poslední chvíli," řekla jedna z komisařek v Mostě.

Volební účast v Jihočeském kraji se dopoledne pohybovala kolem 45 procent. Zástupci volebních komisí se shodovali, že více lidí chodilo v pátek než v sobotu ráno.

Volební účast v Pardubickém kraji se v sobotu v 10:00 pohybovala kolem 50 procent. V Pardubicích odvolilo v Hotelové škole na Cihelně přes 40 procent, v Základní škole Polabiny Prodloužená dokonce kolem 60 procent. "Řekla bych, že to jde rychleji než před čtyřmi lety," řekla místopředsedkyně volební komise Hana Bulíčková. Ve stotisícovém Hradci Králové v sousedním kraji dopoledne vzrostla účast na asi 55 procent ze zhruba 45 procent v sobotu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám