Hlavní obsah

Výsledky z laboratoří potvrdily, že za úhynem tuny ryb v Odře stojí příroda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká inspekce životního prostředí už má výsledky rozborů vzorků odebraných minulý týden z řeky Odry a mrtvých ryb, které v toku plavaly. Podle nich se potvrdil předpoklad odborníků, že za úhynem stojí počasí.

Foto: Denisa Doležalová

Hasiči vytahující z řeky mrtvé ryby

Článek

„Cizí zavinění se neprokázalo. Vzorky nevykazují nic neadekvátního. Za úhynem ryb stojí příroda,“ informoval Novinky ve středu dopoledne mluvčí České inspekce životního prostředí Jiří Ovečka.

„Tedy to, že v řece bylo vinou veder méně vody, která byla teplá. Pak přišel silný déšť, který do řeky spláchl kaly a splašky z okolí, tím se voda kontaminovala a došlo k úbytku kyslíku,“ dodal, že těmto událostem se bohužel nedá předcházet.

To Novinkám potvrdila i mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

„My netušíme, kde na tocích k takovéto situaci může dojít. To se stane v určitou chvíli, situace tam trvá třeba jenom hodinu. My můžeme rychle reagovat na již vzniklou situaci tak jako teď, kdy jsme po objevení mrtvých ryb v Odře zvýšili odtok z přehrad, aby se v řece zvýšil průtok,“ reagovala mluvčí povodí.

Uhynulé ryby se minulý týden objevily zhruba na čtyřkilometrovém úseku od ústí Stružky po hraniční profil v Bohumíně. Mrtvé ryby doputovaly až do Polska, které událost oznámilo českému ministerstvu životního prostředí.

V Odře uhynula dvě procenta rybí populace

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám