Hlavní obsah

V Odře uhynula dvě procenta rybí populace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Odře uhynuly podle mluvčí Povodí Odry Šárky Vlčkové stovky ryb. Šlo asi o dvě procenta populace v řece. Odebrané vzorky se budou vyhodnocovat několik dní. Na úhyn ryb ve středu upozornila polská strana. Okolnosti úhynu zjišťuje Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP), která již ve středu zmínila jako nejpravděpodobnější příčinu počasí.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Mrtvé ryby v Odře

Článek

Podle Vlčkové byl úhyn zaznamenán v úseku dlouhém zhruba čtyři kilometry.

„Jde o oblast od ústí Stružky až po hraniční profil v Bohumíně. Odhadujeme, že tam mohlo dojít k úhynu zhruba dvou procent z celkové populace ryb na řece Odře. Bylo odebráno velké množství vzorků, které budou vyhodnocovány v našich laboratořích,“ sdělila ve čtvrtek ráno Vlčková. Dodala, že výsledky rozborů by mohly být známy do dvou až tří dnů, některé pak do týdne.

Mluvčí ČIŽP Jiří Ovečka Právu ve čtvrtek dopoledne sdělil, že také ještě nemají výsledky z laboratoří. „Odhaduji, že by mohly být do pěti dnů. Nicméně podle nás stále platí, že nejpravděpodobnější příčinou úhynu ryb v řece Odře je počasí,“ informoval Ovečka.

Foto: Denisa Doležalová

Hasiči vytahují z řeky mrtvé ryby

„Bylo dlouho horko, v řece bylo málo vody a byla teplá. Pak přišly bouřky, ochlazení a silný déšť, který spláchl všechny splašky z okolí do řeky. V řece navíc mohlo být i málo kyslíku,“ vysvětloval Ovečka s tím, že navíc jejich pracovníci v okolí lokality nenašli žádný zdroj znečištění.

Na polské straně vytáhli ve středu místní hasiči z vody 200 kilogramů mrtvých ryb. Rybáři soudili, že mrtvé ryby jsou v řece nejméně dva dny. K úhynu došlo na soutoku Odry a Olše. Hasiči na řece vystavěli nornou stěnu a situaci rovněž monitorují.

Vedle ČIŽP a Povodí Odry se úhynem ryb zabývá i vodoprávní úřad v Bohumíně.

V řece Odře hynou ryby

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám