Hlavní obsah

Výsledek soudu Babišovi ve volbách nepomůže, shodují se politologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina politologů oslovených Novinkami a Právem se shoduje, že pondělní rozhodnutí soudu nebude mít příliš velký vliv na prezidentské volby. A ani názory lidí na šéfa ANO a prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO) se příliš nezmění.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Městský soud v Praze pokračoval ve čtvrtek 5. ledna 2023 v projednávání kauzy expremiéra Andreje Babiše.

Článek

„Vliv na prezidentské volby to bude mít v zásadě pramalý. Z hlediska toho, jak kdo vnímá Andreje Babiše, tak je to dávno rozhodnuté,“ řekl Novinkám Ladislav Mrklas z Cevro institutu.

Doplnil, že pohled na Babiše lidé jen tak nezmění. „Kauza je stará. Andrej Babiš už často dokázal vyhrát volby, takže nevidím důvod, že by se na tom mělo něco nyní měnit, hlavně v době, kdy je několik souběžných krizí,“ zdůraznil.

Šance na zvolení Babiše prezidentem tak označil za „mnohem větší“, než ukazují průzkumy. „Já ho považuji za největšího favorita voleb,“ vysvětlil.

Průzkumy a kurzy bookmakerů v prezidentských volbách 2023

Prezidentské volby

„Myslím, že se ten rozsudek na výsledcích Andreje Babiše nijak zvlášť neprojeví. Za ta léta, co kauza běží, voliči Andreje Babiše znají, a tak už se rozdělili na jednu část, která mu bezmezně věří, a na druhou, která mu naopak takřka bezmezně nevěří ani slovo,“ souhlasil s ním ve vyjádření pro Právo politolog Lukáš Jelínek.

Maximálně se podle něj ve volbách může hrát o část nerozhodných voličů. „Ty může nakonec přesvědčit to, že neponese na svých bedrech alespoň prvoinstanční odsouzení,“ dodal.

Bylo to obrovské trauma pro mě a celou rodinu, řekl Babiš

Domácí

Bytostně nesnášet budou Babiše někteří dál

„Zproštění Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo výrazněji jeho vyhlídky v prvním kole prezidentské volby neovlivní,“ reagoval podobně také politolog Národního institutu SYRI Roman Chytilek

Babiš podle něj sám vede kampaň systematicky jako referendum o vládě, nestaví v ní do popředí svou osobnost, se kterou je spojena i řada dalších kontroverzí.

Dnešní rozsudek ale podle něj může posílit Babišovy aktuálně špatné vyhlídky ve druhém kole. „Zvětšuje mu mírně šanci, že získá hlasy od jiných než skalních voličů, kteří už teď jeho prezidentskou kampaň nebudou spojovat se ziskem imunity,“ míní.

Jinak to vidí politolog Josef Mlejnek z Univerzity Karlovy, podle kterého rozhodnutí soudu Babišovi pomůže.

„Odpor k Babišovi je odstupňovaný, jsou lidé, kteří ho bytostně nesnáší, tak to zůstane dál. Rozhodnutí soudu si zdůvodní například tím, že šlo o talk. Potom je ale skupina, která ho nesnáší slaběji. U ní to může znamenat, že zmírní negativní vztah k němu,“ reagoval na dotaz Novinek, jak se celkově změní pohled na expremiéra.

Babiše v pondělí zprostil obžaloby v dotační kauze Čapí hnízdo rozsudek pražského městského soudu.

Pojďme se Babišovi postavit ve volbách, vyzval Pavel

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám