Hlavní obsah

Bylo to obrovské trauma pro mě a celou rodinu, řekl Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Expremiér, šéf hnutí ANO a nynější prezidentský kandidát Andrej Babiš kvitoval pondělní rozsudek pražského městského soudu, který jej nepravomocně zprostil obžaloby v dotační kauze Čapí hnízdo. Jakékoliv pochybení Babiš dlouhodobě odmítal. Po 12. hodině vystoupil Babiš na tiskovém brífinku v Průhonicích, Novinky ho nabídly živě.

Živě: Brífink Andreje Babiše ke zproštění obžalobyVideo: Novinky

 
Článek

„NEVINEN! Jsem velmi rád, že máme nezávislou justici a soud potvrdil, co jsem od začátku tvrdil. Že jsem nevinný a nic nezákonného jsem neudělal,“ napsal krátce po vynesení rozsudku Andrej Babiš na svůj Twitter.

Rozsudek není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu na rozhodnutí, zda se odvolá. Pokud by se odvolal, případem by se zabýval odvolací soud.

„Pro moji rodinu i mě to bylo obrovské trauma, šest let jsme museli bojovat s nepravdou. Jsem rád, že soud uznal argumenty mojí obhajoby, opakovaně jsem tvrdil, že jsem nikdy nic neporušil a tato kauza byla politicky využita v rámci různých voleb,“ řekl krátce po poledni Babiš na své tiskové konferenci.

„Mám obrovskou radost, hlavně kvůli rodině, spolupracovníkům a lidem, kteří mi fandili. Je to dobrá zpráva pro celou ČR, pro občany, že žijeme v právním státě a máme nezávislou justici a soud, který nezávisle rozhodl o tom, že já i paní Nagyová jsme zproštění viny,“ doplnil Babiš.

Omluvil se za „politický proces“

Před několika měsíci přitom označil líčení u soudu za „politický proces“, za to se nyní omluvil. „Je pravda, že jsem se jednou špatně vyjádřil v nějaké emoci o procesu. Za to se omlouvám, tak jsem to nemyslel, ale trvám na tom, že to bylo politické trestní stíhání,“ řekl.

Babiš se už v pátek a v sobotu bude v roli jednoho z favoritů ve volbách ucházet o prezidentskou funkci. Nynější osvobozující verdikt prý nehodlá nějak využívat v končící kampani. „Ne, já to určitě nebudu nijak využívat. Snad už se k tomu nikdo nebude v rámci debaty prezidentských kandidátů vracet. Já můžu jen říct, že pokud bych se stal prezidentem, tak budu lidem k dispozici, abych je vyslechl,“ přislíbil.

Model z posledních dnů: První kolo pro Babiše, v závěsu Pavel

Prezidentské volby

Nagyová: Hlavní slovo je štěstí

Do průhonické Sokolovny, kde se konal Babišův brífink, dorazila také Jana Nagyová (dříve Mayerová), která byla taktéž obžalovaná a nyní ji soud osvobodil.

„Asi všichni tušíte, že to hlavní slovo je štěstí, cítím obrovskou úlevu, že po těch šesti letech soud potvrdil to, co říkáme od začátku, že k žádnému trestnému činu nedošlo,“ popsala první pocity po vynesení rozsudku Nagyová, která by se nyní ráda více realizovala v jihlavské komunální politice.

Na dotazy novinářů nevyloučila, že pokud by případný odvolací soud potvrdil zproštění, tak by mohla žádat určitou satisfakci. „Má to dopady na práci, známé, na přátelství, na všechno. Tam nezůstal kámen na kameni. Tuto věc budu řešit s právníky, předpokládám a věřím, že to stejně dopadne i pravomocně. Není v pořádku a není normální, aby člověku takováto kauza zruinovala totálně život. To, co se stalo mě, se může stát komukoliv, jsem úplně normální člověk,“ přiblížila.

Stejně jako Babiš si vyslechla verdikt v soukromí, nikoliv v soudní síni. „Poslední léta byla emočně mimořádně vypjatá. Ať by bylo rozhodnutí soudu jakékoliv, tak jsem věděla, že slzy i obrovské emoce budou, což je něco, co si radši nechám v úzkém kroužku,“ vysvětlila svůj krok.

Pojďme se Babišovi postavit ve volbách, vyzval Pavel

Domácí

Pondělní rozsudek s povděkem přijala také Babišova blízká spolupracovnice z hnutí ANO a šéfka poslaneckého klubu hnutí Alena Schillerová. „Vždy jsem říkala, že o vině a nevině rozhoduje jen soud a že věřím v nezávislost justice. A soud teď potvrdil, že celé to obvinění, které ovlivnilo několikery volby a mnoho let ničilo Andreji Babišovi život, bylo od začátku nesmyslné,“ řekla Právu Schillerová.

„Do svědomí by si měli sáhnout všichni ti, kdo Babiše už dávno odsoudili a vynášeli verdikty místo soudu. Ale bohužel se obávám, že to neudělají,“ dodala.

Kauza se týká získání padesátimilionové eurodotace pro malé a střední podniky na výstavbu Farmy Čapí hnízdo v Olbramovicích na Benešovsku. Babiš podle obžaloby zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo z Agrofertu, akcie získaly jeho partnerka a děti. Farma pak zažádala o dotaci pro malé a střední podniky, žádost podala tehdejší místopředsedkyně představenstva Čapího hnízda Jana Nagyová, která také čelila obžalobě. Dotaci 50 milionů korun společnost získala. Později se vrátila pod Agrofert.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch oběma navrhoval tříletý podmíněný trest se zkušební dobou pěti let, což je nejvyšší možná podmínka. Současně žalobce navrhl peněžitý trest pro Nagyovou ve výši 500 tisíc korun a 10 milionů pro Babiše. Soudní senát vedený soudcem Janem Šottem se však s jeho návrhem neztotožnil a Babiše i Nagyovou v pondělí obžaloby zprostil.

V nadcházejících volbách podpoří Babiše končící hlava státu Miloš Zeman. Ten mu prý již ráno krátce po vynesení rozsudku telefonicky gratuloval. „Vážím si toho,“ řekl Babiš.

Nechci odstoupit z boje o Hrad, těžil by z toho Babiš, prohlašoval dříve Středula

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám