Hlavní obsah

Pojďme se Babišovi postavit ve volbách, vyzval Pavel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nepravomocný verdikt pražského městského soudu, který konstatoval, že se Andrej Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová) v dotační kauze Čapí hnízdo ničeho nezákonného nedopustili, Babišovi političtí soupeři komentují zdrženlivě a s respektem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš u soudu

Článek

„Očekával jsem jiný výsledek, ale přesto nebudu rozhodnutí soudu hodnotit, ale budu ho respektovat,“ sdělil Právu prezidentský kandidát Petr Pavel.

Verdikt soudu podle něj volby ovlivní. „Andrej Babiš do nich půjde posílený nejen o tento výsledek, ale i o voliče Josefa Středuly. Ten ještě v prosinci říkal, že by svým odstoupením neudělal radost Babišovi, aby mu pak udělal radost na začátku ledna,“ uvedl pro Právo Pavel.

Energii chce teď zaměřit na to, aby Babiš ve volbách nezvítězil. Považuje ho podle svých slov za velké nebezpečí pro budoucnost Česka. „Rozumím tomu, že rozhodnutí soudu mnoho z voličů rozzlobilo, ale zachovejme chladnou hlavu a místo kritiky soudu pojďme jako zodpovědní občané Babišovi vystavit vysvědčení ve volbách. Na to tu máme demokracii,“ dodal Pavel.

V podobném duchu se vyjádřila i prezidentská kandidátka Danuše Nerudová. „Soud dnes rozhodnul o nevině Andreje Babiše a je potřeba to respektovat. Máme nezávislou justici a tato kauza nebyla zpolitizovaná, jak sám Andrej Babiš tvrdil,“ napsala Právu Nerudová.

„Nic to ale nemění na tom, že Andrej Babiš v politice dlouhodobě prosazuje pouze své vlastní zájmy, přispívá k rozvracení demokracie,“ dodala s tím, že ho ve druhém kole voleb porazí.

Pojďme k volbám, navrhl Fiala

„Rozsudek nezávislého soudu je třeba respektovat. Na mnoho let probíhající případ, který veřejnost sledovala, si každý vytvořil nějaký názor. Co je ale podstatné: Ty opravdové politické zápasy se v demokracii odehrávají ve volbách, nikoliv v soudních síních. A tato veliká příležitost nás čeká už tento pátek a sobotu. Pojďme k volbám a pojďme řešit budoucnost,“ okomentoval rozhodnutí soudu premiér Petr Fiala (ODS).

„Právní stát stojí na tom, že respektujeme rozhodnutí justice, ať se nám osobně líbí, či nelíbí. O charakteru pana Babiše si veřejnost udělala názor sama nejen během procesu - veřejně přiznaná lež, chování k vlastní rodině,“ uvedl v reakci na verdikt soudního senátu pod vedením soudce Jana Šotta ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), podle něhož si každý může učinit osobní soud sám.

„Rozsudek v kauze Čapí hnízdo mimo jiné prokázal, jak důležité a praktické je ctít presumpci neviny. A také, že trestní právo se nemá a nesmí stát součástí politického diskurzu. Včetně nezákonného získávání „informací“ ze spisů,“ Tweetoval ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Šéf Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš zdůraznil, že verdikt respektuje. „Nic to však nemění na tom, že Babiš vždy jedná hlavně ve svém vlastním zájmu a táhne za sebou hned několik dalších kauz. Případný odvolací soud může však dojít k jinému výsledku. Počkejme proto na další vývoj kauzy,“ připomněl.

Statečné rozhodnutí soudce

Místopředseda ANO a bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček Právu řekl, že rozhodnutí soudu považuje za dobrou zprávu pro českou justici. „Je to statečné rozhodnutí pana soudce i vzhledem k načasování. V závěrečné řeči nezazněly žádné konkrétní důkazy a soud rozhodl, jak rozhodl,“ uvedl Vondráček, který je právník.

Na základě tohoto rozsudku hodnotí Babiš justici jako nezávislou. Kdyby ale rozhodla jinak, nezávislá by už nebyla? Co je to za nesmysl?
senátor a prezidentský kandidát Pavel Fischer

„Andrej Babiš byl osvobozen v kauze Čapí hnízdo. Neznamená to, že se nedopustil podvodu, ale nepodařilo se prokázat trestný čin,“ připomněl další z prezidentských kandidátů Pavel Fischer.

„Výsledek je závislý na celé řadě faktorů a soudci ho právě odůvodňují, jen spis má 35 tisíc stran. Na základě tohoto rozsudku hodnotí Babiš justici jako nezávislou. Kdyby ale rozhodla jinak, nezávislá by už nebyla? Co je to za nesmysl? Svými nebezpečnými výroky o politickém procesu Andrej Babiš systematicky podrýval důvěru v nezávislou justici. Nyní by se měl okamžitě omluvit a vyvodit z toho pro sebe důsledky,“ dodal senátor.

„Výsledek je závislý na celé řadě faktorů a soudci ho právě odůvodňují, jen spis má 35 tisíc stran. Na základě tohoto rozsudku hodnotí Babiš justici jako nezávislou. Kdyby ale rozhodla jinak, nezávislá by už nebyla? Co je to za nesmysl? Svými nebezpečnými výroky o politickém procesu Andrej Babiš systematicky podrýval důvěru v nezávislou justici. Nyní by se měl okamžitě omluvit a vyvodit z toho pro sebe důsledky,“ dodal senátor.

„Dívám se na to tak, že je třeba respektovat rozhodnutí nezávislého soudu. Je ale také potřeba vidět, že kauza Čapí hnízdo je pouze jeden střípek v celé té mozaice negativního působení Andreje Babiše v této zemi,“ řekl Právu další kandidát na prezidenta senátor Marek Hilšer.

Bylo to obrovské trauma pro mě a celou rodinu, řekl Babiš

Domácí

„Řada věcí zůstává nevyjasněná, například otrávení řeky Bečvy, se kterou je také spojován. Nebezpečím pro Českou republiku také stále zůstává jeho dlouhodobý střet zájmů,“ dodal Hilšer. K tomu, jak by mohl verdikt ovlivnit volební klání, se vyjadřovat nechtěl. „Nechci o tom spekulovat, nechme to na voličích,“ řekl Právu.

„Do posledního předvolebního týdne je to pro Andreje Babiše dobrá zpráva, odsouzení by ho přinejmenším u části voličů poškodilo. Když se na věc podíváme ale hlouběji, k žádné velké změně vlastně nedošlo. Pokud se státní zástupce odvolá, což lze očekávat, Andrej Babiš bude i nadále čekat na pravomocný rozsudek,“ sdělil Novinkám další z prezidentských kandidátů Karel Diviš.

Podle Markéta Pekarové Adamové je právní stát je pilířem demokracie. „Rozhodnutí soudu respektuji a nemělo by narušit důvěru občanů v jeho nezávislost. Neměli bychom však zapomínat na rozhodnutí Evropského úřadu pro boj proti podvodům, který konstatoval, že projekt na výstavbu farmy Čapí hnízdo provázelo opakované porušení zákonů,“ sdělila Novinkám.

„Nezbývá než důvěřovat soudu a vzít to na vědomí. To nic nemění na jeho hanebném chování nejenom v tomto případě. To nic nemění na tom, že takový člověk se nesmí stát prezidentem ČR,“ uvedl k rozsudku Babišův dlouholetý kritik a někdejší ministr financí Miroslav Kalousek.

Vyjádřil se i předseda SPD Tomio Okamura. Chtěl by odpovědnost pro státní zástupce.„Nehledě na konkrétní případ Andreje Babiše je to další z mnoha případů, kdy po dlouhých letech tahanic je občan osvobozen. Svědčí to o nefunkční justici, která zasluhuje zásadní reformu,“ komentoval verdikt pro Právo. Chtěl by zavést přímou osobní odpovědnost státních zástupců za způsobené škody. „Pakliže státní zástupce někoho nevinného žaluje, měl by mít odpovědnost,“ řekl Okamura.

„Jde o rozhodnutí nezávislého soudu, které prozatím není pravomocné. Žijeme v právním státě, lze k tomu tedy mít jediný komentář, že toto rozhodnutí respektuji. Stejně jako další postup orgánů činných v trestním řízení,“ sdělil Právu k rozsudku šéf lidoveckých poslanců Marek Výborný.

„Justice má být nezávislá, můžeme mít pocit, že je to nespravedlivé,“ konstatoval předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda s tím, že soudce rozhodl tak, že v dané věci Andrej Babiš vinen není. „Ukazuje se, že může být stíhán i předseda vlády, což je znak, že demokracie funguje,“ dodal Benda.

Místopředseda STAN a poslanec Jan Lacina poznamenal, že „Andrej Babiš se od začátku 90. let ve všem, co dělá, pohybuje minimálně na hraně zákona“.

Vyhlašování rozsudku nad Babišem narušil muž, stráž ho ihned vyvedla

Krimi

„Naprosto typickým příkladem je druhá, reklamní větev kauzy Čapí hnízdo. Rozhodnutí prvoinstančního soudu je samozřejmě nutno respektovat, ale za prezidenta si ho tato země 33 let od pádu komunismu skutečně nezaslouží,“ řekl Právu.

„Rozsudek je stále nepravomocný. Je zapotřebí respektovat rozhodnutí nezávislého soudu, který je jedním z pilířů právního státu. Nicméně rád bych poznamenal, že se nejedná o jedinou závažnou kauzu, se kterou je Andrej Babiš dlouhodobě spojován,“ uvedl ístopředseda TOP 09 a Senátu Tomáš Czernin.

Podle něj bylo Babišovo chování v kauze Čapího hnízda „přinejmenším neetické a nesmí být standardem prezidenta republiky“.

Reklama

Výběr článků

Načítám