Hlavní obsah

Vyšetřete proděkana kvůli příliš dlouhému studiu, žádá hříšník ze ZČU

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkontrolujte vyšetřovací komisi, nepřinesla objektivní výsledky, žádá rektora Západočeské univerzity Josefa Průšu někdejší šéf akademického senátu plzeňských práv Daniel Telecký. Sám je jedním z těch, kteří mají přijít o údajně neoprávněně získaný titul Ph.D. V dopise, který rektorovi poslal v pondělí 19. dubna, ale navrhuje, aby bylo stejné řízení zahájeno i třeba se současným proděkanem fakulty Petrem Bezouškou.

Foto: Petr Eret, ČTK

Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni

Článek

„Podle údajů na portálu školy studoval Bezouška doktorský studijní program šest let, tedy o rok a půl déle než Jan Brázda, kterému přitom komise vytýká příliš dlouhé studium,“ řekl Právu Telecký.

Bezouška ale sdělil, že měl delší studium povolené děkanem. „U absolventů, u nichž na delší dobu studia poukazujeme, se však žádné dokumenty o prodloužení studia nenašly,“ upozornil Bezouška.

Standardní doba studia je u zmíněného programu tři až čtyři roky, déle jej v Plzni studovalo devatenáct lidí. Brázdu kromě Bezoušky předstihl i třeba Teleckého nástupce v čele senátu Vilém Knoll  - ten potřeboval na získání titulu Ph.D. pět let.

Děkan Jiří Pospíšil označil Teleckého poslední krok - už dříve mimo jiné podal žalobu na šéfku akreditační komise Vladimíru Dvořákovou - za snahu o relativizaci problému.

„Naprosto odmítám, aby ti, kteří se snaží školu očistit, byli stavěni do stejné řady s těmi, kteří ji zavlekli do problémů,“ poznamenal děkan a dodal: „Doufám, že se tím pan rektor nedá zastrašit a bude dál pokračovat ve správních řízeních.“

Šetření nebude

Průša přešetřovat činnost komise nehodlá. „To bychom s tím nebyli hotovi nikdy,“ dodal rektor. Teleckého podnět však předá Františku Korbelovi, který za plzeňská práva připravuje návrhy na odebrání titulů. Podle Průši fakulta nemusela do odůvodnění návrhů uvádět i třeba jen o půl roku překročenou délku studia.

„Těch důvodů bylo vždy víc, ty ostatní by stačily,“ podotkl Průša. Rektor již poslal oznámení o zahájení správního řízení šesti absolventům, protokoly se prolíná hlavně zásadní porušování předpisů při sestavování komisí.

Reklama

Související témata:

Související články

Odebírání turbotitulů v Plzni začíná

Proces odebírání neoprávněně získaných titulů na plzeňských právech startuje. Vedení fakulty pošle ve čtvrtek ráno kurýrní službou rektorovi Západočeské...

Výběr článků

Načítám