Hlavní obsah

Vyřizování žádostí o důchody se zrychlilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádosti o důchody se České správě sociálního zabezpečení již daří vyřizovat rychleji než v předchozích měsících. Déle než zákonem požadovaných 90 dní nyní čeká na vyřízení své žádosti osm stovek žadatelů. Správa přitom upozorňuje na to, že délku zpracování často prodlužuje došetřování chybějících údajů.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka na tiskové konferenci ke změnám ve výši důchodů po valorizaci v lednu 2024.

Článek

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) slíbil, že se vyřizování důchodů vrátí do zákonných lhůt do konce října. I když někteří senioři ještě čekají déle, situace se podle vedení sociální správy stabilizovala.

„Dochází k výraznému poklesu podílu nevyřízených žádostí v pásmu nad 90 dnů, kde ještě na konci srpna bylo 21 procent žádostí bez mezinárodního prvku, na konci září 10 procent a nyní to jsou již jen dvě procenta žádostí,“ uvedla ve středu správa v tiskové zprávě.

K 7. listopadu tak správa vyřizovala 801 žádostí o důchod, které čekají na rozhodnutí o přiznání důchodu a jeho výplatu déle než 90 dní. Z nich bylo 127 žádostí o řádný starobní důchod, 437 o předčasnou penzi, 156 o invalidní důchod, 71 o vdovský či vdovecký důchod a deset žádostí o sirotčí důchod.

Na vyřízení důchodů se dál čeká i rok

Finance

Prodloužení doby zpracování žádostí způsobil podle správy extrémní zájem o předčasné důchody, který se zvedl kvůli jejich výhodnosti na konci loňského roku.

„Na tuto zátěž reagovala ČSSZ řadou organizačních opatření, která postupně vedla k nárůstu v počtu standardně vyřizovaných 700 žádostí denně k nynějšímu průměru přes 1000 denně,“ informovala ve středu správa.

Přes horší podmínky žádalo o předčasnou penzi 4050 lidí

Počet žádostí o předčasný starobní důchod klesl, poté co vláda od října prosadila zpřísnění podmínek pro nové žadatele. Minulý měsíc bylo podáno 15 565 nových žádostí o důchod, z toho 6437 o starobní a z nich 4050 o předčasnou penzi. V předchozích měsících žádal o předčasný důchod dvojnásobek až trojnásobek lidí.

K tomu lidé podle správy nově podali 363 tiskopisů Uplatnění nároku na dávku důchodového pojištění. Formulář byl kvůli přetížení úřadů zaveden loni. Umožňuje „předjednat si“ uplatnění nároku na předčasný důchod s tím, že na úřadě o něj lidé mohou následně zažádat do šesti měsíců.

Jurečka: Zrevidujeme dávky, uvidíme líp na účty

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám