Hlavní obsah

Výplata dávek ohrožena nebude, ujišťuje Maláčová

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce přesoutěžit dodavatele IT systémů na výplaty sociálních dávek. Nový systém bude stát dvě až dvě a půl miliardy, tedy zhruba o půl až jednu miliardu víc, než se původně plánovalo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Článek

Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) to řekla ve čtvrtek na jednání sociálního výboru Sněmovny. Na něm čelila dotazům od koaličních i opozičních poslanců, kteří chtěli především vědět, jestli není žádným způsobem ohrožena výplata sociálních dávek.

Informační systém MPSV bude dražší, má vyjít až na 2,5 miliardy

Domácí

„Veškeré informace dodáme. Bude to sto stránek, doufám, že si to poslanci nastudují,“ řekla po jednání novinářům Maláčová. Ujistila, že výplata dávek ohrožena nebude.

Problém jsem zdědila

IT zakázky jsou dlouhodobým problémem ministerstva práce. Dosud je zajišťuje společnost OKsystem. Provoz současného systému poběží jen do začátku příštího roku a nového dodavatele zatím MPSV nemá, ačkoliv IT zakázky soutěžilo už dvakrát. Nové výběrové řízení chce ministerstvo vyhlásit v březnu, zakázka by podle ministryně měla být vysoutěžena v červnu.

Ať si to nechá vysvětlit, říká nesmysly. Maláčová vrací úder Babišovi kvůli důchodové reformě

Domácí

Maláčová se hájila, že problém zdědila po svých předchůdcích. „Harmonogram rozpočtu byl vytvořen v roce 2016 a po svém nástupu do funkce jsem zjistila, že částka 1,5 miliardy není reálná. Nechali jsme celou situaci znovu zmapovat a propočítat. Aktuální částku odhadujeme na dvě až 2,5 miliardy,“ uvedla Maláčová.

Ministryně výbor nepřesvědčila

„Uděláme vše, aby se neopakovala situace z roku 2012 za ministra Drábka,“ řekla. Tehdy se úřad domluvil bez výběrového řízení s jiným dodavatelem, společností Fujitsu a OKsystem se obrátil na antimonopolní úřad. Exministr Jaromír Drábek (TOP 09) musel rezignovat, jeho náměstek Vladimír Šiška byl později odsouzen na čtyři roky za zmanipulování zakázky.

Předsedkyně sociálního výboru Jana Pastuchová (ANO) po jednání výboru řekla, že s argumentací MPSV je spokojena „tak napůl“. „Stále chceme vědět, jestli není žádným způsobem ohrožena výplata sociálních dávek. Ačkoliv nás paní ministryně ujišťovala, že všechno funguje a všechno je úžasné, my to tak necítíme,“ řekla Pastuchová.

Zálohované výživné má šanci. Na koho se budeme skládat příště, ptá se opozice

Domácí

Výbor po Maláčové chce, aby mu v příštích týdnech dodala přesný harmonogram dokončování nových a vypínání starých systémů, seznam všech dodavatelů a také rozpis výdajů, nákladů navíc a financování. Do dvou týdnů chtějí mít poslanci i navrhovanou strategii rozvoje technologií resortu na roky 2021 až 2024. Zajímá je také krizový plán.

Tendr na nový systém pořádal resort už dvakrát. V první soutěži se zadávací cenou 616 milionů korun bez DPH vyhrála firma OKsystem. Ministerstvo od smlouvy ale pak odstoupilo. Ve druhém řízení s cenou 270 milionů korun bez DPH pak vybralo společnost DXC Technology. Případ ale skončil několikrát u antimonopolního úřadu, který zakázal smlouvu uzavřít.

Reklama

Výběr článků

Načítám