Hlavní obsah

Výlovy rybníků i letos bez veřejnosti

Milan Vojtek , Lucie Kándlová, Právo, Lucie Kándlová, Milan Vojtek

Smutnější budou i letos podzimní výlovy jihočeských i jihomoravských rybníků. Kvůli koronavirovým omezením rybáři neplánují společenské doprovodné programy, a většinou se proto uskuteční ve všední dny. Rybáři se shodují, že nemají šanci korigovat počet lidí na výlovech a kontrolovat, zda jsou očkovaní.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Výlov rybníku Vrkoč na Brněnsku bude, letos ale podruhé bez tradičního návštěvnického programu.

Článek

Na hrázích tak bude chybět muzika i stánky s rybími specialitami. Lidé by neměli chodit přímo ke kádím, kde se loví. Na některých výlovech bude stánkový prodej ryb, většinou si ale lidé čerstvě ulovené ryby budou moct koupit na sádkách.

Ohlídat počet lidí a ještě kontrolovat, zda jsou očkovaní, to není v našich silách
Josef Malecha, Rybářství Třeboň

Výlov největšího českého rybníku Rožmberku, který se ještě před pandemií lovil vždy o víkendu a přišly na něj desítky tisíc lidí, proběhne letos od pondělí 11. do 14. října.

„Letošní výlov nebude kvůli opatřením souvisejících s covidem probíhat jako společenská akce, která je určena pro širokou veřejnost. Ohlídat přesný počet lidí, který na společenskou akci může a ještě kontrolovat, zda jsou očkovaní, to není v našich silách,“ řekl Josef Malecha z Rybářství Třeboň.

Na jihu Čech přibývají památky i rezervace

Cestování

Třeboňští rybáři vyloví na podzim ryby z asi 250 rybníků. Ani u jednoho z nich se slavnostní doprovodný program neuskuteční. A stejný scénář naplánovali i rybáři z Hluboké nad Vltavou a Nových Hradů.

„Nejsme schopni korigovat těch 2000 lidí. Museli bychom hlídat, jestli mají očkování, a to nejsme schopni zvládnout,“ řekl Lubomír Zvonař z Rybářství Nové Hrady a dodal, že letos novohradští rybáři vyloví i 120hektarový rybník Žár. „Při výlovu bude stánek s prodejem, lidé si rybu koupí, ale nebudou ostatní stánky, aby nebyla taková ta pouť,“ doplnil Zvonař.

Nechtějí nikoho ohrozit

Rybníkářství Pohořelice pro letošní rok odpískalo veřejné výlovy rybníků. Stejně jako vloni musí lidé oželet veřejné akce, včetně hojně navštěvovaného výlovu rybníku Vrkoč u Ivaně na Brněnsku.

Jak něco koupit od státu ve 21. století? Hybaj osobně do Prahy na podatelnu

Domácí

„Nechali jsme si poslat vyjádření hygieny a ministerstva zdravotnictví pro pořádání veřejných akcí a po nastudování podmínek jsme konstatovali, že ani my nejsme schopní je spolehlivě zabezpečit. Z toho důvodu jsme se nakonec rozhodli, stejně jako vloni i letošní veřejné akce zrušit,“ řekl Právu ředitel Rybníkářství Pohořelice Roman Osička.

„Víme, že celá řada akcí se koná, ale je nám jasné, jak je to potom s dodržováním pravidel. Nechceme někoho ohrozit a nechceme ani sami sebe vystavit postihu,“ dodal. Navíc vzali v potaz skutečnost, že počet nemocných zase nabral vzestupnou tendenci, a nechtějí proto riskovat, že by věnovali spoustu úsilí přípravě akce, aby ji krátce před termínem museli rušit.

Reklama

Výběr článků

Načítám