Hlavní obsah

Jak něco koupit od státu ve 21. století? Hybaj osobně do Prahy na podatelnu

Petr Kozelka, Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej majetku státu může mít nečekaně rozdílné podoby. Na jedné straně jsou elektronické aukce, které používá Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), na straně druhé je nutné u některých prodejů přijít v určený čas a hodinu do Prahy na podatelnu.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Příkladem prodeje, který v roce 2021 působí poněkud zastarale, je nabídka z dílny ministerstva financí týkající se pozemků s rybníkem na Znojemsku. Kdo měl totiž o rybník zájem, musel se v pevně daný den v rozmezí tří hodin dostavit s obálkou na ministerskou podatelnu.

Soutěžní nabídky mohou být předkládány pouze písemně v sídle vyhlašovatele. Jiná forma nabídky není přípustná
z výzvy ministerstva financí

„Soutěžní nabídky mohou být předkládány pouze písemně v sídle vyhlašovatele, hlavní vchod ministerstva financí, na podatelně, a to výlučně dne 10. května 2021 od 9 do 12 hodin. Jiná forma a doba předložení nabídky není přípustná,“ stálo ve výzvě o prodeji majetku.

Postupují stejně jako před 15 lety

„V době datových schránek, elektronických aukcí či procesu přechodu na plně elektronické zadání veřejných zakázek mi tento postup veřejného úřadu připadá jako návrat do devadesátých let. I Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových již opustil obálkové metody a pořádá na prodej majetku státu elektronické aukce,” okomentoval podmínky zkušený znalec a vysokoškolský pedagog, jenž si nepřál zveřejnit jméno.

Stát se opět zbavuje majetku v online dražbách. Ke koupi je lázeňský hotel i bitcoin

Domácí

„Přidám-li k tomu ještě celková omezení vlivem covidových opatření, tak z podmínek výběrového řízení mám pocit, že bylo spíše záměrem uchazeče od podání nabídek odradit,“ dodal.

Mluvčí ministerstva financí Anna Vasko ale na způsobu prodeje neviděla nic špatného s tím, že nabídka je dopředu zveřejněna v novinách, na webu ministerstva, na realitním portále a úřední desce příslušného obecního úřadu.

„Jedná se skutečně o běžný postup prodeje majetku v režimu zákona o podmínkách převodu majetku státu na jiné osoby. Nabídky se následně přijímají v sídle ministerstva financí v určený den, v určené hodiny v písemné formě, jak je uvedeno v oznámení a podmínkách soutěže. Případní zájemci o koupi majetku tak mají dostatek variant, jak se včas o možnosti koupě majetku dozvědět, a dostatek času připravit podání nabídky,“ řekla mluvčí.

Státní dluh klesl o 3,6 miliardy korun

Ekonomika

A dodala: „Stejným způsobem bylo postupováno i na bývalém Fondu národního majetku ČR a postupuje tak i ministerstvo financí, které jeho agendu od 1. ledna 2006 převzalo.“

Jde to i digitálně. Za miliardu i za stovku

„Pokud takto nastavená pravidla prodeje majetku vyplývají ze starých privatizačních zákonů, tak by stálo za úvahu přizpůsobit pravidla digitální době,“ navrhl v reakci na stanovisko ministerstva znalec.

Že jde prodej realizovat digitální cestou, dokazuje právě ÚZSVM. Na jeho webu je nyní téměř osm stovek nabídek. Od pražského Paláce Broadway ležícího mezi ulicemi Na Příkopě a Celetná za minimálně miliardu korun až po soubor pracovního nářadí obsahujícího páčidlo, šroubovák a pákové nůžky, které dávají tušit, k jaké práci je předchozí majitel používal, jehož cena se v aukci zatím vyšplhala na 130 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám