Hlavní obsah

Vyhoštění dvou Rusů je dobrý začátek, oceňují vládu čeští politici

• Aktualizováno
Právo, Novinky, Renáta Bohuslavová, dan

Rozhodnutí vlády vyhostit dva ruské diplomaty většina českých politiků oceňuje a vítá. Doby, kdy se Čechům velelo z Moskvy, jsou podle nich už dávno pryč a zastrašování českých politiků považují za nepřípustné. Oceňují i práci českých bezpečnostních složek. Z některých stran však zaznívá i kritika.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Mohlo to být už dřív, ale i tak za to díky Tomáši Petříčkovi. Jsme suverénní stát a máme své zájmy i bezpečnost chránit. Doby, kdy se nám velelo z Moskvy, jsou pryč, i když se po nich soudruhu Filipovi stýská,“ reagoval šéf lidovců Marian Jurečka na rozhodnutí vlády.

Ta rozhodla o tom, že Česko vyhostilo dva zaměstnance ruské ambasády. Podle českých tajných složek jsou autory smyšleného dopisu, ve kterém se psalo o plánovaném útoku ricinem proti českým politikům. Cíli měli být pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) i starosta Řeporyj Pavel Novotný (ODS).

Bolševická cenzura, vrhli se poslanci na Filipa, když zakázal mluvit Pirátovi

Domácí

Za správné rozhodnutí to považují i zástupci Pirátů, TOP 09 i ODS. „Jsme suverénní stát, který přiměřeně odpovídá na jednání Ruska vůči naší zemi,“ napsal v reakci na krok vlády předseda ODS Petr Fiala.

„Zastrašovat české politiky je zcela neodpustitelný akt. Oceňuji rozhodnost Tomáše Petříčka, vstřícný přístup premiéra Babiše a kvalitní práci našich tajných služeb. Ty opět potvrdily, že patří k evropské špičce,“ uvedl na Twitteru poslanec Pirátů Jan Lipavský.

Europoslanec TOP 09 Jiří Pospíšil to považuje za první krok vlády proti „putinovskému nedemokratickému režimu“. Podle současné šéfky strany Markéty Pekarové Adamové by vláda měla v tomto postupu pokračovat.

„Chci vládu ocenit. Vypovězení dvou zaměstnanců ruského velvyslanectví považuji za správný krok a pevně doufám, že to je jen začátek. Vzhledem k velikosti aparátu ruské ambasády bychom měli pokračovat,“ doplnila svého kolegu.

Krok kabinetu přivítal i pražský primátor Zdeněk Hřib, kterého se údajné výhrůžky měly také týkat. „Toto rozhodnutí považuji za správné. Z mého pohledu je v Praze i tak ruských diplomatů více než dost. Děkuji za profesionální práci BIS a Policii ČR v posledních týdnech,“ řekl Novinkám.

Kauza s ricinem byla smyšlená, Česko vyhostilo dva zaměstnance ruské ambasády

Domácí

Předseda KSČM Vojtěch Filip podle svých přivítal, že se ukázalo, že šlo o bouři ve sklenici vody. „Jsem rád, že vláda potvrdila, že to byla smyšlená kauza. A neznám žádný dokument, že to byla hra cizích zpravodajských služeb, takže to nemohu více komentovat,“ řekl.

„Zeptejte se odborníků na zpravodajskou práci nebo si jen položte otázku pro koho to je dobré,” dodal s tím, že záležitost považuje „za hloupou snahu zbavit se odpovědnosti”.

V podobném duchu se vyjádřil i předseda SPD Tomio Okamura. „Premiér Babiš potvrdil, že kauza s ricinem byla smyšlená a že žádný ruský ricinový agent nikdy nebyl. Nejsem nijak proruský, ale tohle mi spíš připadá tak, ze vyhoštění dvou pracovníků velvyslanectví má zakrýt fakt, že je kauza totálním selháním zahraniční politiky ČR, zpravodajské analytiky a ukázkou úniku informací vyvolané hysterie a využití 75let výročí porážky nacistického Německa k cílené provokaci fatálně poškozující česko-ruské vztahy,“ uvedl pro Novinky Okamura.

Reklama

Výběr článků

Načítám