Hlavní obsah

Vydržte ještě dva měsíce, pak už to ustoupí, vzkázal Prymula

Novinky, jas

Podle epidemiologa a bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly by mohla začít epidemie během dvou měsíců spontánně ustupovat. Do té doby jsou podle něj opatření stále nezbytná.

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Prymula

Článek

„V horizontu nějakých dvou měsíců bychom se měli dostat na hladiny, kdy by epidemie měla začít spontánně ustupovat,” uvedl Prymula ve vysílání CNN Prima News s poukazem na skutečnost, že část populace onemocnění prodělala a další část absolvovala očkování.

Do té doby je podle něj nutné provádět opatření a případně postupnými kroky rozvolňovat.

Jaké bude léto? Teplo britskou mutaci nezbrzdí, míní Prymula

Koronavirus

V současnosti i nadále platí povinnost nosit uvnitř i venku respirátory, uzavřena je většina obchodů a služeb. S koncem nouzového stavu nicméně skončila omezení pohybu a do škol se mohla vrátit část dětí.

Sportování venku není zásadní riziko

Nynější poradce prezidenta Miloše Zemana varoval před rychlým rozvolněním. „Ten problém tady je a musíme postupovat obezřetně,” tvrdí Prymula, byť uznal, že omezení venkovních sportovních aktivit není z hlediska šíření nákazy nijak zásadní.

Babiš vyhodil Prymulu z vlády a omluvil se za něj

Domácí

„Sportování venku je jedním z nejnižších rizik, protože možnost nákazy je limitována tím, že jsem ve vnějším prostředí, kde se virus okamžitě rozptýlí,” připomněl.

Prymula loni na podzim skončil na pozici ministra po noční schůzce v uzavřené pražské restauraci, kde jednal mimo jiné s šéfem poslaneckého klubu ANO Jaroslavem Faltýnkem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

VIP tribuna v Edenu během zápasu Evropské ligy s Leicesterem. Roman Prymula vlevo dole.

Nadále radil premiérovi Andreji Babišovi, ale tato spolupráce skončila poté, co Prymula nejdříve v televizi doporučoval tvrdý lockdown, aby týž den večer šel na Slavii na fotbalový zápas Evropské ligy, pro nějž měl klub výjimku a mohl pozvat několik desítek hostů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám