Hlavní obsah

Výbor NATO má problém s izraelskými radary, které hodlá Česko nakoupit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle výboru Severoatlantické aliance (NATO) nelze mezi alianční systémy zapojit ty, které pocházejí ze zemí mimo NATO. To by znamenalo problém pro Českou republiku, která hodlá za 3,6 miliardy korun nakoupit radary izraelské provenience. V pátek to uvedlo ministerstvo obrany.

Foto: archiv, Právo

Radary, které vyrábí izraelská státní firma Elta.

Článek

O stanovisku výboru Air and Missile Defence Command and Control Security Acreditation Board (ASAB), zodpovědného za nastavení bezpečnostních pravidel systémů NATO, ministerstvo informoval ve čtvrtek Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

„Zde byl zástupce české strany informován, že podle výboru není přípustné, aby do systému NATO byl zapojen systém, který nepochází z členské země NATO,” uvedlo ministerstvo. Důvodem mají být případná bezpečnostní rizika, která s sebou nesou necertifikované softwarové systémy.

Ministerstvo dodalo, že protože jde „o obecnější integrační problém”, který řeší více členských států NATO, předseda komise Michael Bauer uložil úkol zjistit a stanovit postup, jak v těchto případech postupovat dál. „Státy NATO totiž ne vždy kupují výzbroj z vlastní produkce,” poznamenalo ministerstvo obrany.

Překvapený Babiš

Armáda přitom již ústy náčelníka generálního štábu Aleše Opaty oznámila získání příslibu, že radary budou moci být propojeny se systémy NATO. [celá zpráva]

Kladné vyjádření pro připojení do systémů NATO by měl podle něj vydat právě NÚKIB. Certifikace by měla proběhnout v rámci vojskových zkoušek.

Páteční zprávu Opata označil za novou informaci. Podle ministryně obrany v demisi Karly Šlechtové jsou problémy od toho, aby se řešily.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v reakci uvedl, že jde o „zvláštní rozhodnutí”. S odkazem na dřívější setkání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem uvedl, že radary byly prodány i do Kanady. S jejich funkčností prý není problém.

Reklama

Související články

O nákupu radarů musí rozhodnout Šlechtová

O nákupu radarů musí rozhodnout ministryně obrany Karla Šlechtová. Po pondělním zasedání předsednictva Bezpečnostní rady státu to uvedl premiér v demisi Andrej...

Výběr článků

Načítám