Hlavní obsah

Vybojujeme to jinak, zní z ANO po rozhodnutí Ústavního soudu o penzích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco vládní koalice slaví, hnutí ANO je z prohry u Ústavního soudu, která znamená, že se důchodcům nebude zpětně vyplácet asi 19 miliard korun, zklamané. Vybojujeme to jinak, hrozí poslankyně Jana Mračková Vildumetzová a připomíná blížící se volby do Sněmovny. Šéf ANO Andrej Babiš zase napadl prezidenta Petra Pavla, že měl zákon vetovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hnutí ANO na tiskové konferenci

Článek

„Zklamalo mě to, ale my jsme udělali pro naše důchodce maximum. Za hnutí ANO slibuju, že až se vrátíme do vlády, budou pro nás lidi, kteří naši zemi vybudovali, zase prioritou. Tahle asociální vláda na ně kašle a skandálně je nazývá hospodářskou škodou,“ napsal Babiš na sociální síť X.

„Nemuselo to vůbec takhle dopadnout, kdyby se pan prezident nezachoval alibisticky a zákon vetoval. Mohl všem dokázat, že není prezidentem pětikoalice, ale dnes už víme, že je,“ dodal.

Připomněl, že vetem mohl prezident kvůli časovým lhůtám způsobit vládě problém zákon prohlasovat tak, aby mohl být účinný od 1. června. Samotné veto hlavy státu však zákon nezarazí, vládní parlamentní většina totiž může veto prezidenta přehlasovat.

Nižší valorizace důchodů platí. Ústavní soud stížnost zamítl

Domácí

Prvního místopředsedu ANO Karla Havlíčka zase překvapilo, že tři ústavní soudci měli stejný názor jako ANO a rozhodnutí nebylo jednomyslné. „Soudce nerozhoduje o pravdě nebo spravedlnosti, ale o tom, zda bylo dodrženo právo. My jsme rádi, že se to nasvítilo. Je to prohra pro důchodce, pro nás to není ani výhra, ani prohra,“ řekl Novinkám s tím, že si musí usnesení ještě nastudovat.

Vildumetzové se nelíbí, že většina Ústavního soudu argumenty hnutí ANO nevyslyšela. „Ústavní soud zamítl naši stížnost na zrušení zkrácení mimořádné valorizace penzí. Vláda důchodcům 19 miliard korun nevrátí. I když rozhodla retroaktivně a zneužila stav nouze. Podle soudu to nevadí. OK. Vybojujeme to jinak. Volby se blíží,“ napsala Vildumetzová.

Okamura napadá ANO

Šéf SPD Tomio Okamura s rozsudkem také nesouhlasí. „Jedná se o nepřípustné porušení zákazu retroaktivity a porušení zásady legitimních očekávání a právní jistoty,“ prohlásil.

Z neúspěchu viní i samotné ANO. „Já jsem opakovaně vyzýval hnutí ANO, abychom spolu táhli za jeden provaz. Legitimita stížnosti by byla větší, kdyby stížnost podalo s hnutím i SPD,“ myslí si. Poslanci ANO, kterých je ve Sněmovně 71, se však rozhodli druhou opoziční stranu ke stížnosti nepřibrat. „Tím se snížila legitimita. Jsem přesvědčen, že by byla větší šance na úspěch, kdyby ANO nehrálo tuto solitérní hru a kdybychom stížnost podali společně jako opoziční strany. Je potřeba, abychom zatáhli za jeden provaz a nepolitikařili,“ dodal Okamura.

Trojice nesouhlasících ústavních soudců: Vláda měla čekat, co přijde

Domácí

Verdikt rozčilil i šéfku neparlamentních komunistů Kateřinu Konečnou. „Dnes jsme se dozvěděli, že Ústavní soud jasně posvětí této vládě cokoliv. Tento soud právě rozvrátil pojmy právní jistota a legitimní očekávání i vázanost zákonem a je jen otázkou, jestli vůbec nějaká zakázaná retroaktivita po dnešku existuje,“ prohlásila.

Naopak mezi vládními činiteli byla znát jasná úleva. „Je dobře, že Ústavní soud odmítl opoziční návrh na zrušení úpravy mimořádných valorizací penzí. Jsem rád, že naše argumenty před Ústavním soudem obstály. Je to důležité pro udržitelnost důchodového systému, veřejných financí a mezigenerační solidarity v naší zemi,“ napsal na sociální síť X premiér Petr Fiala (ODS).

Šéfa Pirátů Ivana Bartoše rozhodnutí také potěšilo. „Myslím, že i odůvodnění soudu zaznělo poměrně jasně. Jak jsem poslouchal, tak soud hovořil o tom, že bylo naplněno právo opozice říci svůj názor a že některá vystoupení opozice byla obstrukční,“ řekl Novinkám a Právu.

Posvěcení legislativního procesu bylo podstatné i pro šéfa poslaneckého klubu TOP 09. „Jsem rád, že proceduře Ústavní soud nic nevytkl. Potvrdil i dřívější nálezy Ústavního soudu, že opozice má právo na to vyjádřit svůj názor a kontrolovat většinu, ale zároveň vládní většina má mít možnost schvalovat zákony a prosazovat je,“ řekl Novinkám a Právu.

Špičkám KSČ klesne důchod. Jména chybí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám